ČOI: V Litomyšli 80 % kontrolovaných prodejců porušilo zákon

15.05.2019 7:32

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodejny, provozovny veřejného stravování a pohonné hmoty v Litomyšli. Celkem provedla 19 kontrol a v 15 provozovnách obchodníci porušili zákony. Prodejci nejčastěji nedodrželi ustanovení zákona o ochraně spotřebitele - neseznámili ho s konečnou platnou cenou nebo s měrnými cenami u balených potravinářských výrobků. V této lokalitě také provedla odběr celkem 9 vzorků pohonných hmot. Všechny vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

ČOI: V Litomyšli 80 % kontrolovaných prodejců porušilo zákon
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Regionální ČOI pro Královéhradecký a Pardubický provedla mimořádnou kontrolní akci v Litomyšli. Předmětem kontroly bylo prověření nabízených služeb a obchodní sítě, včetně provozoven veřejného stravování. Zároveň v této lokalitě provedla odběr celkem 4 vzorků benzínu a 5 vzorků nafty. Všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Pracovníci ČOI provedli celkem 19 kontrol v maloobchodních prodejních jednotkách a v restauračních provozovnách. V 15 provozovnách zjistili porušení právních předpisů. Jednalo se především o porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Celkem bylo u 79 %  kontrolovaných subjektů zaznamenáno porušení právních předpisů.

Obchodníci nejčastěji nedodržovali zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy mimo jiné neseznámili spotřebitele s konečnou platnou cenou před jednáním o koupi nebo s měrnými cenami u balených potravinářských výrobků. Dále nedodržovali informační povinnosti nebo porušovali některá práva duševního vlastnictví. Při kontrolách bylo zajištěno celkem 14 plagiátů párů obuvi SALOMON a ADIDAS v celkové hodnotě originálů za cca 46 000 Kč a 24 kusů plagiátů kartáčů na vlasy Tangle Teezer a sluchátek Apple v celkové hodnotě originálů cca 47 400 Kč. Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, byl porušen ve 2 případech.

Česká obchodní inspekce na místě uložila 10 pokut příkazem na místě v celkové hodnotě 15 500 Kč. Zjištěný stav nasvědčuje, že v 5 případech bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení. Při kontrolní akci byl vydán zákaz prodeje na 22 kusů výrobků v hodnotě 2 615 Kč. ČOI tuto mimořádnou kontrolní akci provedla ve spolupráci s Celním úřadem pro Pardubický kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…