ČOI pokutovala za nepoctivost při prodeji ve Stodolní

07.12.2014 14:48

I když podle pamětníků už není Stodolní ulice to, co bývala, stále patří pro místní i návštěvníky k vyhledávaným lokalitám Ostravy. K nepravidelným a na rozdíl od jiných velmi nevítaným „hostům“ patří kromě běžných spotřebitelů také inspektoři České obchodní inspekce.

ČOI pokutovala za nepoctivost při prodeji ve Stodolní
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„V odpoledních a večerních hodinách jsme při mimořádné kontrolní akci navštívili 18 restaurací, barů a klubů ve Stodolní a přilehlých ulicích a poctivé prodejce jsme našli jen ve čtvrtině z nich. Vzhledem k těmto nepříznivým výsledkům a blížícímu se závěru roku budeme tyto kontroly opakovat a pokračovat v nich také na dalších místech,“ konstatoval po skončení akce Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě.

V průběhu mimořádné kontrolní akce bylo kontrolováno celkem 18 podniků nabízejících restaurační služby přímo ve Stodolní ulici v Ostravě a jejím nejbližším okolí. Porušení zákona o ochraně spotřebitele zjistili pracovníci inspektorátu ve 14 provozovnách,  tj. v téměř 78 % případů. Někteří prodávající nedodrželi deklarované míry podaných nápojů, neseznámili kupující s cenou, používali úředně neověřená měřidla a také účtovali kontrolní nákup v neprospěch spotřebitele.

Zjištěné nedostatky

- v 5 případech  prodávající porušili  zásady poctivého prodeje – nedodrželi u rozlévaných alkoholických nápojů deklarovanou míru, čímž poškodili spotřebitele (ve finančním vyčíslení o 2,60 až 8,50 Kč)

- 4 prodávající používali váhu bez platného úředního ověření,

- ve dvou případech prodávající účtovali kontrolní nákup v neprospěch spotřebitele

- 2 prodávající neumožnili spotřebiteli ověřit si správnost deklarovaného množství (hmotnosti) podaných pokrmů

- 1 prodávající neinformoval spotřebitele o ceně prodávaných výrobků v souladu s cenovými předpisy

- 1 prodávající neuvedl v nápojovém lístku míru rozlévaných nápojů vztaženou k ceně

- 1 prodávající neposkytl záruku k prodanému výrobku.

Opatření a sankce

Za méně závažné nedostatky zjištěné při této mimořádné kontrolní akci uložili inspektoři na místě 7 pokut v celkové výši 10 000 korun a 7 podnikatelských subjektů čeká sankce ve správním řízení. Zákaz dalšího použití do doby zjednání nápravy byl vydán na 4 kusy měřidel (vah) bez platného úředního ověření.

Vzhledem k nepříznivým výsledkům mimořádné kontrolní akce budou pracovníci inspektorátu pokračovat v kontrolách i v následujícím období, zejména v souvislosti s blížícím se koncem roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policista roku 2023

11:44 Policie ČR: Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. …