ČOI prokázala častější porušení zákazu prodeje alkoholu nezletilým

06.10.2022 9:15 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 2. čtvrtletí 2022 dodržování zákona, který zakazuje prodej alkoholu a tabáku mladistvým osobám, zákona o povinném značení lihu, zákona o spotřebních daních a dalších právních předpisů.

ČOI prokázala častější porušení zákazu prodeje alkoholu nezletilým
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Celkem uskutečnila inspekce 2 009 kontrol a v téměř polovině případů zjistila porušení zákona. K 89 kontrolám ČOI přizvala osoby mladší 18 let, z toho v 59 případech zjistila prodej alkoholických nápojů mladistvým, což je výrazný nárůst oproti 1. čtvrtletí 2022.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2022 kontrolovala dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Celkem uskutečnila 2 009 kontrol a porušení právních předpisů zjistila u 997 kontrol (49,6 %).

Česká obchodní inspekce přizvala k 89 kontrolám osoby mladší 18 let, 68 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů, v 59 případech zjistila prodej alkoholických nápojů mladistvým. Dále 38 kontrol bylo provedeno za účasti Policie ČR, 9 kontrol ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR a 1 kontrola s Celní správou ČR.

Oproti 1. čtvrtletí 2022 došlo k nárůstu nedodržení zákazu prodeje alkoholu mladistvým, proto bude Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v následujícím období. Striktní dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, může mladistvým a nezletilým osobám znesnadnit dostupnost alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

tabulka

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce zjistila porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve 103 případech.

Z tohoto počtu:

  • v 59 případech byl porušen zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5) 
  • ve 29 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1) 
  • ve 3 případech obchodníci prodávající alkoholické nápoje prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, nezajistili vyloučení prodeje těchto výrobků osobám mladším 18 let (§ 15 odst. 1)
  • ve 2 případech prodejci alkoholických nápojů, prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, neinformovali spotřebitele před prodejem alkoholických nápojů o zákazu jejich prodeje osobám mladším 18 let zjevně viditelným textem, způsobem přiměřeným možnostem prostředku komunikace na dálku (§ 15 odst. 2)
  • v 1 případě bylo zjištěno, že osoba prodávající nebo podávající alkoholické nápoje nesplnila povinnou minimální věkovou hranici 18 let
  • ve 3 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření, kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)
  • ve 3 případech bylo zjištěno, že prodejci, na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret, neumístili pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)
  • v 1 případě obchodník prodal tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety prostřednictvím prodejního automatu, jestliže nelze vyloučit prodej těchto výrobků osobě mladší 18 let a prodejce prodávající prostřednictvím automatu nezajistil ověření věku kupujícího osobou k tomu určenou (§ 3 odst. 3)
  • v 1 případě prodejce porušil zákaz prodeje kuřáckých pomůcek osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)
  • v 1 případě prodejce nevyloučil při prodeji prostřednictvím komunikace na dálku prodej tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret osobám mladším 18 let (§ 6 odst. 1)

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 4 případech:

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

  • ve 2 případech kontrolovaná osoba nabízela k prodeji tabákové výrobky, které nebyly označeny platnou tabákovou nálepkou (§ 118c odst. 2) 
  • v 1 případě byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 112) 
  • v 1 případě bylo zjištěno porušení povinnosti prodávat konečnému spotřebiteli tabákové výrobky pouze v uzavřeném jednotkovém balení s neporušenou tabákovou nálepkou, s výjimkou prodeje doutníků a cigarillos, u kterých je povolen kusový prodej (§ 107 odst. 6)

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 1 148 případech. Mezi nejčastější porušení (v 433 případech) patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12), ve 380 případech došlo k porušování zásad poctivosti prodej (§ 3), ve 148 případech bylo zjištěno nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16).

V 66 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve 24 případech došlo k porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků a o zrušení směrnice Rady 73/44/EHS a směrnic Evropského parlamentu a Rady 96/73/ES a 2008/121/ES, ve 22 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech, v 19 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, a v 11 případech bylo kvalifikováno porušení dalších zákonů v dozorové kompetenci České obchodní inspekce.

V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více zákonů, resp. jednotlivých ustanovení, současně.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila ve 2. čtvrtletí tohoto roku 795 pokut v celkové výši 6 793 500 Kč. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 1 906 kusů výrobků v celkové hodnotě 139 754,85 Kč. Dále byl vydán zákaz používání na 133 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…