ČOI se zaměřila na kontrolu výrobků s pochybnými vlastnostmi

16.04.2019 10:05

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje se zaměřila na kontroly výrobků, které vzbuzují zvýšenou pozornost zákazníků s ohledem na slibovanou úsporu energie. Ověřovala, zda jejich vlastnosti odpovídají tomu, co je jejich výrobci a prodejci uvádí při nabídce spotřebitelům. Jedná se o kontrolu elektrického rozvaděče nízkého napětí zaručující vysokou úsporu elektrické energie při ohřevu.

ČOI se zaměřila na kontrolu výrobků s pochybnými vlastnostmi
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje provedla kontrolu elektrického rozvaděče nízkého napětí, který obvykle nachází uplatnění v energetice, chemickém a zpracovatelském průmyslu, teplárenství a v sektoru služeb. Kontrola byla zaměřená na dodržování právních předpisů a to zejména zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů a zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh.

Inspektoři při kontrole zjistili několik porušení právních předpisů. Výrobce nedodržel stanovený postup při posouzení shody a nevydal EU prohlášení o shodě (NV 481/2012 Sb., o omezení požívání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních). Tím výrobce porušil zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (konkrétně se jednalo o § 13 odst. 1, 2, a 3). Dále výrobce nevyhotovil technickou dokumentaci a neposoudil shodu stanoveným způsobem a nevypracoval EU prohlášení o shodě (nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh a nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh, porušil § 6 odst. 2 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh).

Rovněž výrobce na svých internetových stránkách poskytoval spotřebiteli před rozhodnutím o koupi nepravdivé informace o vlastnostech výrobku. Uvádění nepravdivých údajů o úspoře při ohřevu může způsobit a podstatně ovlivnit rozhodování spotřebitele, který tak může učinit rozhodnutí, které by jinak neučinil. Užití nepravdivých údajů o úspoře při ohřevu nasvědčuje klamavému konání (§ 5 odst. 1 v návaznosti na § 4 odst. 4 zákona č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele).

Česká obchodní inspekce v tomto případě poskytla výrobci zákonnou lhůtu pro podání vyjádření ke zjištěným skutečnostem. V případě prokázání porušení budou přestupky řešeny uložením správního trestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…