ČOI zakázala na trhu nebezpečný LED řetěz se světelnými koulemi

10.07.2023 16:03 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele bezpečnostní riziko. Jedná se o vánoční řetěz se světelnými koulemi, který se prodává pod názvem 10 CHRISTMAS BALL+RING.

ČOI zakázala na trhu nebezpečný LED řetěz se světelnými koulemi
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko. Jedná se o světelný řetěz (vánoční osvětlení) určený pouze pro vnitřní použití s nevyměnitelnými LED světelnými zdroji vybavený elektronickou jednotkou pro světelné efekty v papírovém kartonovém obalu. Na výrobku je uvedeno: CE, 250V, 2.5A, značka pro střídavý proud. Na obalu je uvedeno: 10 CHRISTMAS BALL+RING, Output 31V/Energy Saving/Fashion, CE, 220V, 110V, lindading s.r.o., EAN 1040265212007, A22-851-860, piktogram nevhodné pro děti od 0 do 3 let.

Výrobek vykazuje vážné riziko, jelikož napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení (připojeno pouze tavnou hmotou a pájením). Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Rovněž i mechanická pevnost elektronické jednotky není dostatečná. Z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živých částí výrobku, které jsou pod napětím, a může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření (ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh uvedeného výrobku, včetně výrobků, které již byly uvedeny na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate. 

Informace o výrobku:

Název výrobku: 10 CHRISTMAS BALL+RING
Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/ A22-851-860
EAN:      1040265212007
Identifikační údaje výrobce: neuvedeny
Identifikační údaje dovozce: neuvedeny
Distributor: Van Cong Vu, Hubáčkova 628/10, Praha
Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…