ČOI zakázala na trhu nebezpečný dětský deštník

19.09.2018 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v České republice dětský deštník s píšťalkou, který není pro děti bezpečný. Například kryty na koncích drátěných paprsků deštníku lze snadno oddělit a při automatickém otevírání deštníku může dojít ke zranění dítěte volnými konci drátů.

ČOI zakázala na trhu nebezpečný dětský deštník
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje, zda se na trhu prodávají hračky, které by mohly být pro děti nebezpečné. V tomto případě objevila dětský deštník s píšťalkou. Výrobek je prodáván v průhledném plastovém obalu, na kterém je nalepena papírová etiketa s názvem výrobku a identifikačními údaji dovozce, čárovým kódem a označením identifikujícím zemi původu výrobku. Dětský deštník má automatické otevírání. Po rozevření deštníku se v horní části postaví zelené kočičí uši. V plastovém držadlu deštníku je otvor, kterým je protažena šňůrka s připojenou malou píšťalkou. Píšťalku je možné z držadla deštníku lehce uvolnit bez použití nástroje. 

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek není ve shodě s bezpečnostními požadavky (NV č. 86/2011 Sb., ČSN EN 71-1 Bezpečnost hraček – Mechanické a fyzikální vlastnosti). Píšťalka byla provedenou zkouškou identifikována jako malá část, která v případě vdechnutí může zablokovat dýchací cesty dítěte. Případné polknutí této píšťalky může způsobit problémy v trávicím traktu dítěte. Dále bylo provedenými zkouškami prokázáno, že kryty na koncích drátěných paprsků deštníku lze snadno oddělit a při automatickém otevírání deštníku může dojít ke zranění uživatele výrobku volnými, nechráněnými konci drátů. 

Česká obchodní inspekce uložila zákaz prodeje i distribuce a nařídila okamžité stažení z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX.  

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Dětský deštník 49 cm
Číslo modelu, série: F2972 4d8 x 120
EAN: 8592972015127
Identifikační údaje výrobce: Neuvedeny
Identifikační údaje dovozce: GEPE s.r.o., Berlínská 1491/9, Praha 10. CZ
Identifikační údaje prodejce: Thi Mai Huong Do, F. X. Nohy 964, 334 41 Dobřany
Země původu: PRC (Čína)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…