ČPZP: Darujte krev a přijďte si pro bonus do zdravotní pojišťovny

20.03.2018 10:14

Krev je tekutina zachraňující život, kterou přes veškerý pokrok nejsme schopni vyrobit. Proto se musíme spoléhat na dárce. Počet těch, kteří se rozhodnou bezplatně darovat krev či krevní plazmu, však v České republice klesá. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna chce jejich motivaci k dárcovství krve zvýšit nabídkou řady atraktivních motivačních bonusů.

ČPZP: Darujte krev a přijďte si pro bonus do zdravotní pojišťovny
Foto: ČPZP
Popisek: krev, ilustrační foto

Při odběru krve se nejčastěji odebírá tzv. plná krev, která se dále zpracovává na potřebné složky nebo se používá k transfúzi.  Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety, s tělesnou hmotností nad 50 kg. Bližší kritéria, kdy lze krev darovat a kdy ne, mají na svých internetových stránkách například jednotlivé transfuzní stanice.

Každý nový dárce krve z řad klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) může získat motivační příspěvek 1000 Kč. „Podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky přišlo v roce 2015 nově darovat krev zhruba 42,5 tisíce lidí. Přitom ještě v roce 2009 bylo nových dárců 61 tisíc. Naše zdravotní pojišťovna chce přispět k zlepšení situace, proto svým pojištěncům, kteří se nově rozhodnout darovat krev, nabízí tisícikorunový, tedy dvojnásobný příspěvek proti loňskému roku,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Pravidelné dárce, držitele Janského plaket, respektive držitele Zlatých křížů Českého Červeného kříže, ČPZP odměňuje v rámci svých preventivních programů příspěvky ve výši 500 až 3500 Kč. Pro dárce kostní dřeně má příspěvek až 6000 Kč. Dlouholetí dárci krve mohou v rámci programu Kapka využít od ČPZP příspěvek až 500 Kč.

Darovanou krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích, při léčbě otrav. Na darovanou krev jsou celoživotně odkázáni lidé na umělé ledvině nebo s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin. Dárcovství, které je založené na morální motivaci, je bezpečnější, neboť snižuje riziko, že dárce zatají důležitá fakta o zdravotním stavu a rizikovém chování.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna  registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má aktuálně 111 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…