ČR čeká rekordní rok pro motorkáře, BESIP se zaměří na jejich bezpečnost

10.03.2018 17:01

Letošní rok zřejmě přivede na české silnice největší počet motorkářů v historii. Čekají nás dvě velké motocyklové akce a řada tradičních motorkářských podniků a vyjížděk. Bezpečnost motocyklistů a ohleduplné chování řidičů aut a jednostopých vozidel proto budou jedním z hlavním témat kampaní BESIP v této sezóně.

ČR čeká rekordní rok pro motorkáře, BESIP se zaměří na jejich bezpečnost
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Na začátku srpna se v Brně již tradičně jede Velká cena Moto GP, k tomu se přidává výroční sraz vlastníků a obdivovatelů značky Harley-Davidson, kteří u nás ve dnech 5.- 8. července oslaví 115. výročí této legendy. Tento velký sraz se navíc koná ve stejném termínu jako koncert světově známé kapely Rolling Stones a velká část motorkářů tam hodlá zamířit.

Podle odhadů organizátorů se akce zúčastní nejméně 60.000 motocyklů a ještě větší počet návštěvníků. Desítky tisíc motorkářů tradičně míří i na Moto GP v Brně. BESIP proto pro letošní rok připraví kampaň zaměřenou nejen na zásady bezpečné jízdy na motorce, ale rovněž na rizikové situace z pohledu řidičů osobních vozidel pohybujících se v provozu spolu se zvýšeným počtem motocyklů.

BESIP startuje v Brně

Samostatné oddělení Ministerstva dopravy BESIP, se jako každý rok účastní mezinárodního veletrhu motocyklů, čtyřkolek, oblečení a příslušenství – Motosalon na brněnském výstavišti, který se ve čtvrtek otevřel veřejnosti.

Co nabízíme návštěvníkům?

Návštěvníci si mohou vyzkoušet airbagovou vestu, informovat se o statistikách nehodovosti motorkářů a rizikových situacích na silnicích ve městech nebo mimo ně. Na stánek jsme také přivezli model motocyklu ve špatném technickém stavu, na kterém demonstrujeme, co vše může být nebezpečné nejen pro motorkáře, ale i ostatní účastníky provozu.

Fakta o nehodovosti motorkářů

Motorkáři jsou jednou z nejrizikovějších skupin na našich silnicích, což nelichotivě dokládají čísla z dopravních nehod. Za posledních 24 let na našich silnicích zemřelo 2310 motorkářů, dalších 15 856 bylo těžce zraněno a 52 708 lehce.

Z dat loňského roku se dá vyčíst hodně. Například mezi nejrizikovější stroje patří motorky v objemové třídě 460 až 850 ccm (19 mrtvých), sami jezdci v jedné stopě zavinili 1 684 dopravních nehod, při kterých zemřelo 40 lidí, nejčastěji motorkáři umírali v Ústeckém kraji (8 mrtvých) a nejrizikovějším časem je 16 až 18 hodina.

Motorkáře zabíjí rychlost a alkohol

Z pohledu dopravních nehod s účastí motocyklisty v důsledku vlivu alkoholu a návykových látek je velmi negativní, že 42 % těchto nehod zavinili motocyklisté pod vlivem alkoholu nad 1,5 promile.

Nejvyšší počet nehod zaviněných motocyklisty (835), usmrcených (23), těžce (127) i lehce raněných (647) má jeden společný jmenovatel – Nepřiměřená rychlost jízdy!

Aktuální informace z Motosalonu a další aktuality najdete na Facebooku Besipu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…