ČRo: Šansoniérský večer 6NaChodníku s Miloněm Čepelkou bude plný prvomájové lásky

15.04.2014 16:40

Český rozhlas České Budějovice zve na výjimečný společný recitál šansonového seskupení 6NaChodníku s Miloněm Čepelkou. Veřejné nahrávání hudebního pořadu se uskuteční na Zelený čtvrtek 17. dubna od 19.00 ve Studiovém sále rozhlasu v ulici U Tří lvů 1.

ČRo: Šansoniérský večer 6NaChodníku s Miloněm Čepelkou bude plný prvomájové lásky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Šanson podle všestranného tvůrce v oblasti slovesného umění a také nositele kvalitního inteligentního humoru Miloně Čepelky je píseň, která má co říci právě proto, že neříká všechno: „Šanson, to je většinou malé drama, nálada, situace. Zkrátka něco v kostce, ale s velkým významem.“ Tento herec, zakládající člen divadla Járy Cimrmana, spisovatel, scenárista, textař, básník a překladatel zároveň bude recitovat své verše.

Ve spektru činností dlouhodobého spolupracovníka českobudějovického rozhlasového studia Miloně Čepelky zaujímá úctyhodné místo i psaní písničkových textů, a to i pro šansoniérku Markétu Wankeovou-Vránovou. „Já jsem se vynořila jaksi opožděně, až poté, co odrostly děti a mohla jsem si dovolit dávno vysněnou seberealizaci. Většinou jsem zpívala pro francouzské firmy, na soukromých akcích, pro francouzské velvyslanectví a podobně,“ popsala svou dosavadní kariéru Markéta Wankeová-Vránová.

Prozatím jediné album Markéty Wankeové-Vránové Když se dnes večer nevrátím, složené jednak z klasických převážně francouzských šansonů, jednak z písní známého českého skladatele Jaromíra Klempíře, napsal Miloň Čepelka všech šestnáct textů. Markéta Wankeová bude (společně s klavíristkou Petrou Bílkovou, herečkou Divadla Kampa) hostem velkého šansoniérského programu, jehož hudební středobod náleží seskupení  6NaChodníku.

6NaChodníku je šestice zajímavých hudebníků, jak název téměř přímo napovídá, z Náchoda, která patří v Čechách ke špičce v oblasti moderního šansonu. Základ skupiny tvoří sourozenci pianista Tomáš a zpěvačka Lucie Peterkovi, k nimž se později přidali další muzikanti: klarinetista a saxofonista Petr Záleský, bubeník Ondřej Tuček, kontrabasista Milan Poutník a houslista Tomáš Lhotský.

Sympatickým rysem šestice náchodských šansoniérů je autorská soběstačnost. Jestliže je na dosavadních albech souboru 6NaChodníku (Bar Babylon a Misky vah) hudební složka skladeb dílem víceméně kolektivním, tak autorem naprosté většiny osobitých textů je kontrabasista Milan Poutník. 6NaChodníku rozhodně důstojně reprezentují šanson, který v Čechách vnímáme zejména ve spojitosti s Edith Piaf, Charlesem Aznavourem, Jacquesem Brelem nebo Hanou Hegerovou.

Vstup na natáčení je volný, místenky budou k vyzvednutí hodinu před začátkem v rozhlasové recepci v ulici U Tří lvů 1. Většina šansonů (i s poezií Miloně Čepelky), které zaznějí ve čtvrtek 17. dubna v Českém rozhlase České Budějovice, se dotýkají v různých podobách lásky. Záznam tohoto jedinečného šansoniérského programu odvysíláme 1. května na jihočeské frekvenci 106,4 MHz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…