CSG: Místo hledání viníka výbuchů ve Vrběticích byla vytvořena kauza skladování zakázané munice

09.05.2016 8:00

Více než rok a půl uplynulo od výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích. Jejich viník a příčina zůstávají neznámí. Místo toho byla vytvořena umělá kauza: Společnost Excalibur Army a její pracovníci jsou obviněni z toho, že do Vrbětic dovezli a skladovali tam zakázanou munici.

CSG: Místo hledání viníka výbuchů ve Vrběticích byla vytvořena kauza skladování zakázané munice
Foto:
Popisek:

Firma Excalibur Army a její zaměstnanci se dle státního zástupce měli dopustit úmyslného trestného činu vývoj, výroba a držení zakázaných bojových prostředků tím, že z Maďarska do ČR v roce 2014 převezli a zde skladovali miny MON-100 a MON-200, které byly odkoupeny jako malá součást balíku nepotřebné munice v tenderu od Maďarské armády. „Soutěžilo se o nedělitelný balík různých druhů munice, ve kterém tvořily předmětné miny nevýznamný zlomek,“ upřesňuje tiskový mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek.

Obžaloba tvrdí, že tyto miny jsou zakázány Ottawskou konvencí o zákazu min proti osobám (v originále anti-personnel). Problémem je, že tu samou úmluvu podepsala Česká republika i Maďarsko a každý stát si jí v tomto případě vykládá jinak. Dle Maďarska jsou směrové miny MON-100 a MON-200 povolené, dle českých orgánů činných v trestním řízení zakázané.

Proti přepravě těchto min z Maďarska do ČR nenamítala nic ani licenční správa ČR, která vydala příslušný dovozní certifikát, přestože v žádosti o jeho vydání bylo černé na bílém na dvou po sobě jdoucích řádcích uvedeno, že budou dováženy miny MON-100 a miny MON-200. „Na tom je vidět, že ve skutečnosti se otázka, zda Česká republika považuje munici za mezinárodně zakázanou, řeší až ex post po zahájení trestního stíhání, hledají se různé výklady a každá oslovená instituce říká něco jiného,“ uvádí Andrej Čírtek.

Trestný čin držení zakázaných bojových prostředků předpokládá a vyžaduje úmysl a záměr na straně viníků. V tomto případě ale nic takového neexistuje: Miny nepochází z pochybného zdroje, ale byly prodány ve veřejném tenderu Maďarskou armádou a před převozem do ČR celou dobu skladovány v maďarských vojenských skladech. Převoz do ČR neproběhl tajně: Společnost EXCALIBUR ARMY obdržela od Policie ČR i povolení k přepravě munice s konkrétním názvem munice mina MON-100 a MON-200. „Přestože úmysl je nezbytný znak tohoto trestného činu, obžaloba nijak nevysvětluje, proč by pracovníci miliardové společnosti měli chtít, či měli být srozuměni s tím, že ohrozí sebe sami a i kolos zaměstnávající pětset zaměstnanců kvůli bezvýznamnému objemu munice. Obžalováno je pět osob od generálního ředitele, přes firemní úřednici administrující obchod pro licenční správu až po skladníka, i když o tom, že Česká republika si vykládá tu samou mezinárodní smlouvu jinak než Maďarsko, nemohli dopředu vědět. Úmysl tedy nepřipadá v úvahu,“ uvádí obhájkyně Mgr. Dana Libochowitzová z AK Jelínek.

Hodnotu několika set stovek „problematických“ min, které byly do ČR dovezeny, nelze ani separátně přesně určit, neboť v rámci jedné z posledních dílčích dodávek z maďarských vojenských skladů se nacházel i další nepotřebný a objemnější material. Celková hodnota této dodávky včetně min ale byla pouze 100 tisíc Kč. Oproti tomu roční tržby společnosti EXCALIBUR ARMY jsou ve výši 2,6 miliardy Kč. Je zcela vyloučeno, aby společnost zaměstnávající 500 lidí, kterou živí v prvé řadě vývoj, výroba a generální opravy obrněných vozidel, úmyslně ohrozila svoji existenci tím, že vědomě nakládá se zakázanou municí. „Stejně tak společnost EXCALIBUR ARMY plně stojí za všemi obžalovanými pracovníky, kteří se převozem munice z jednoho státu Ottawské konvence do druhého žádného trestného činu, natož úmyslného, nemohli dopustit,“ uvádí Andrej Čírtek.

O společnosti EXCALIBUR ARMY

Společnost EXCALIBUR ARMY je lídrem na českém trhu s vojenským materiálem. Její tržby za rok 2015 dosáhly 2,56 miliardy Kč a zaměstnává přes 500 lidí. Její hlavní činností je vývoj, výroba, modernizace a generální opravy speciální pozemní techniky. Vedle toho se zabývá i obchodem se zbraněmi a municí, aby měla schopnost plnit pro zákazníky komplexní projekty. Hlavní výrobní závod společnosti je ve Šternberku, další provozovny se nachází v Přelouči a v Čepí. V případě prvních dvou lokalit (Šternberk a Čepí) se jedná o bývalé vojenské opravárenské podniky, pro které již stát neměl využití a ve kterých dokázal Excalibur obnovit výrobu i pracovní místa.

Naprostá většina výroby je určena na export, který probíhá vždy na základě vývozních licencí vydávaných Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR na základě stanovisek několika dalších rezortů (obrany, vnitra, zahraničí) a bezpečnostních složek. V případě potřeby představuje podnik EXCALIBUR ARMY strategickou kapacitu pro servis a modernizaci pásových vozidel ve výzbroji Armády ČR. Excalibur Army je členem firemního holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (zkráceně CSG).

Dle analýzy Přínosy působení společností CSG na hospodářství ČR zpracované poradenskou společností EY generuje podnikání skupiny vysokou přidanou hodnotu a pozitivní efekty pro celou českou ekonomiku. Jedna Kč utracená společnostmi CSG v ČR znamená díky multiplikačním efektům přínos pro české hospodářství ve výši 2,8 Kč. Na každého zaměstnance CSG připadá 3,7 pracovních míst u subdodavatelů. Ekonomický přínos společnosti EXCALIBUR ARMY do české ekonomiky je dle EY ve výši 3,9 miliardy Kč (jedná se o data na základě hospodářských výsledků za rok 2014).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…