CSI Leasing Czech: Při nákupu technologií se vyplatí leasing

16.05.2014 9:02

Na leasing si Češi nejčastěji pořizují dopravní prostředky. U nákupu informačních technologií jsou ale stále konzervativní. I přesto, že právě při něm je volba leasingu výhodnější než při nákupu vozu. V západní Evropě i v USA je nákup informačních technologií na leasing zcela běžný.

CSI Leasing Czech: Při nákupu technologií se vyplatí leasing
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

U výpočetní techniky nákup na leasing rozhodně stojí za úvahu. Server nebo jiné zařízení mnohdy zestárne daleko dříve než za čtyři roky, po které jej firma odepisuje. Operativní leasing zbavuje firmu nákladů spojených s kontrolou a podporou zařízení, jeho recyklací či s nutností odstraňovat z pevných disků citlivé údaje.

Jako inspirace při nákupu informačních technologií na leasing může Čechům sloužit zahraniční trh. V zemích Evropské unie se pořizuje přibližně 10% informačních technologií na leasing, ve Spojených státech téměř čtvrtina. Z českých firem dosud volí tento způsob nákupu pouze asi jedno procento. Na leasing spoléhají zejména při nákupu dopravních prostředků a movitých věcí.

V Česku - co je doma, to se počítá

České firmy si na rozdíl od těch západních zatím příliš neuvědomují, že při koupi informačních a komunikačních technologií si spolu s majetkem pořizují i závazky. Rozhodně totiž nejde jen o jednorázové pořizovací náklady – zařízení také potřebují pravidelnou kontrolu a podporu, další náklady jsou spojeny se zárukou, vyřazením elektroniky či s nutností odstranit z pevných disků citlivé údaje.

Přitom splátka leasingu má stálou výši a umožňuje přesně plánovat cash flow, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji za určité období. Firma se vyhne i takzvané „odpisové pasti“, kdy si rychlost technologického vývoje vynutí výměnu zařízení dříve než za dobu, po kterou jej firma odepisuje. Je-li výměna účetně nevýhodná, využívají firmy zařízení i v době, kdy už se to obchodně nevyplatí.

Operativní leasing umožňuje zařízení po uplynutí smlouvy odkoupit, vrátit či bezplatně vyměnit za nové a v leasingu pokračovat. Firmy se vyhnou zbytečnému hromadění vyřazené techniky, respektive starostem s jejím vyřazením.

Podle čísel analytické společnosti IDC doroste trh s leasingem ICT v 25 největších hospodářstvích v příštích letech objemu bezmála 125 miliard USD, což je o plnou čtvrtinu více než v roce 2010.

Výhody leasingu ICT:

  • Řízení rozpočtů s předvídatelným cash-flow
  • Nastavení plateb na délku životnosti IT zařízení, eliminace nesouladu s odpisy a znehodnocením zařízení
  • Leasingové splátky jsou 100% uznatelným operativním nákladem
  • Aktiva, která jsou mimo účetnictví, zlepšují ekonomické ukazatele (např. ROA)
  • Využití hotovosti na aktivity generující zisky, ne na znehodnocující se aktiva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…