ČSOB: Před Vánoci se platí kartou více

10.12.2013 12:05

Četnost využívání platebních karet každoročně v předvánočním období vzroste, ať už se jedná o výběry z bankomatů nebo o placení u obchodníků. Chování zákazníků se ubírá směrem k využívání karet především při placení, což souvisí i s trendem rozšiřování rychlého a jednoduchého způsobu plateb bezkontaktními kartami. Před Vánocemi klienti ČSOB a Ery, kteří objednávají dárky přes internet, jistě ocení možnost zaplatit zdarma kartou na všech pobočkách České pošty.

ČSOB: Před Vánoci se platí kartou více
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Křivka plateb kartou je každý rok rostoucí od „chudého“ ledna po „bohatý“ prosinec. Podobný průběh lze sledovat i u bankomatů. „V loňském prosinci jsme zaznamenali nárůst počtu transakcí oproti měsíčnímu průměru o dvě procenta a objem vybrané hotovosti stoupl téměř o devět procent. A letos by mírný nárůst mohl pokračovat, ne ovšem v tak velké míře. Hlavním důvodem je vývoj v chování klientů, kteří začali častěji používat karet pro platby v obchodech a v e-shopech,“ říká Martin Čížkovský, manažer útvaru Bankomaty a třetí strany ČSOB a Ery.

Velké oblíbenosti se těší právě nakupování dárků přes internet, které je pohodlnější a rychlejší než chození po obchodech. Z tohoto důvodu ČSOB i Era zabezpečují platby na internetu službou 3D Secure, jež ověřuje před provedením transakce pomocí SMS hesla, zda kartou doopravdy platí její oprávněný uživatel. „V prosinci 2012 klienti ČSOB a Ery prostřednictvím on-line plateb na internetu uskutečnili téměř stejný počet transakcí jako v předchozím roce (2011), při těchto nákupech však naši klienti utratili asi o 12 % více. Kartu tímto způsobem využívají zákazníci při placení elektroniky, knih či hraček,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

V roce 2012 připadlo na poslední dva měsíce celkem více než 22 % celoročního počtu uskutečněných transakcí přes internet. Objem těchto transakcí přesáhl 21,5 % celoročního objemu. Vánoce spolu s povánočními výprodeji v lednu tak patří k nejsilnějším obdobím v roce, kdy klienti využívají platbu kartou přes internet. Dalším silným obdobím je červen, který má patrně souvislost s plánováním a nákupem letní dovolené.

Klienti ČSOB i Ery si zvykají i na možnost placení kartou na pobočkách České pošty. „Předpokládáme, že nejvíce klienti ocení platbu kartou za dobírku a poštovné právě v předvánočním období, kdy očekáváme největší nárůst transakcí,“ uzavírá Peter Demjanovič.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…