ČSOB: Před cestou na hory nezapomeňte na pojištění

23.01.2014 10:52

Zimní dovolená na horách je pro většinu Čechů každoroční tradicí. Někteří jsou věrní Krkonoším či Jeseníkům, jiní vyrážejí do vyšších poloh u našich zahraničních sousedů - Itálie, Francie, Rakouska nebo Slovenska. Pobyt v cizině ovšem znamená také rozdílnosti při placení. Experti ČSOB spolu se známými cestovateli připravili projekt S bankou na cestách, ve kterém vám poradí, jak předejít zbytečným problémům s financemi, ušetřit a zároveň si v klidu užít čas strávený na horách.

ČSOB: Před cestou na hory nezapomeňte na pojištění
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Podle Asociace českých cestovních kanceláří odjeli Češi v minulé sezóně na 1,5 milionu lyžařských dovolených. Necelý milion Čechů strávil zimní dovolenou v České republice, více než půl milionu lidí vycestovalo do zahraničí. Nejatraktivnějšími destinacemi pro Čechy bylo Rakousko (300 000 osob), Itálie (120 000 osob), Slovensko (70 000 osob) a Francie (50 000 osob). Cca 80 % Čechů použilo pro cestu automobil, zbylá pětina autobus organizovaný cestovní kanceláří, přičemž průměrná cena lyžařského zájezdu na 4 až 5 dní činila 7 500 Kč na osobu.

Oproti letní dovolené, kdy si cestovatelé mnohdy vystačí jen s plavkami a opalovacím krémem, je potřeba do zimních radovánek více investovat. Průměrná cena za zimní výbavu, do které patří lyže střední třídy, vázání, boty, hole, oblečení a helma, činí okolo 20 000 korun. Ti, kteří nehledají poslední trendy a na hory jezdí maximálně párkrát do roka, mohou zamířit do bazaru. Obdobně kvalitní set zde seženou až o polovinu levněji. Svátečním lyžařům se spíše vyplatí si lyžařskou výbavu zapůjčit. Půjčovné se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun na týden. Pokud se vaše peněženka vánočními nákupy vyčerpala a na hory už moc peněz nezbývá, nezoufejte. Můžete si půjčit třeba díky kreditní kartě. „S kreditní kartou ČSOB World mohou klienti nejen platit u obchodníků a na internetu, ale také formou služby CashBack. Pokud vypůjčené peníze bance vrátí během 55 dnů, tak neplatí žádný úrok navíc,“ říká Aleš Pospíšil, ředitel útvaru Podpora pobočkové sítě – soukromá klientela ČSOB.

Základem každé cesty na hory, obzvláště u aktivních rekreantů, je uzavřené cestovní pojištění. V případě neočekávané události vás nezaskočí účet za léčebné ošetření. Pojištění je možné sjednat jednorázově na danou cestu (nejjednodušší a nejrychlejší je sjednání on-line), nebo mít uzavřeno pojištění k platební kartě.

Francie

Stejně jako v Rakousku a Itálii, i ve Francii se můžeme setkat oproti Česku se zhruba dvakrát větší dostupností bankomatů. Z průzkumu ČSOB vyplývá, že na 10 tisíc obyvatel tady připadne devět bankomatů. Francie vyniká i počtem plateb přímo v obchodech. Lidé takto zhruba 4krát častěji (130 transakcí/obyvatele za rok) než v České republice (27 transakcí/obyvatele za rok). Preferenci plateb u obchodníka odpovídá i objem transakcí. V obchodech zaplatí Francouzi více než dvakrát takový objem než např. Italové. Ve srovnání s Českou republikou je to zhruba sedminásobek.   

9

Počet bankomatů na 10 tisíc obyvatel

25

Počet výběrů z bankomatů na obyvatele/rok

77

Počet kreditních karet na 100 obyvatel

123

Počet debetních karet na 100 obyvatel

2785

Objem výběrů z bankomatů na obyvatele (v USD)/rok

 

*Data z roku 2012. Zdroj: Datank, s.r.o.

 

Kromě bank, letišť nebo nádraží mohou být vhodným místem pro výměnu peněz také poštovní pobočky. Je dobré mít k dispozici bankovky menší nominální hodnoty (20 EUR a níže), některé obchody nepřijímají bankovky větší jak 50 EUR). Pokud chcete ušetřit na poplatcích za výběr, můžete například ubytování zaplatit předem, převodem na účet hotelu. Částka bude do zahraniční banky přepočtena kurzem banky a budete tak přímo vědět konečnou cenu.

Problémy s platební kartou můžete mít na francouzském venkově, menších restauracích nebo ubytovacích zařízení, kde přijímají pouze hotovost. Samoobslužné benzinové stanice občas přijímají pouze francouzské platební karty. Většina stanic disponuje také kamenným obchodem, kde můžete bez problému použít svou platební kartu.

Vysokým poplatkům za výběr z bankomatu můžete předejít, když si včas zjistíte, zda má vaše banka pobočku v okolí vašeho pobytu nebo spolupracuje s některou z francouzských bank. Nezoufejte, pokud nenajdete pobočku vaší banky - francouzské bankomaty stále nabízejí nejlepší směnný kurs.

Otevírací doba ve  francouzských bankách je od pondělí do pátku mezi 9 a 17:30 hodinou. Nezapomínejte však na polední přestávku od 12 do 14 hodin. Některé banky mají otevřeno také v sobotu a výjimečné i ve večerních hodinách.

Rakousko

Výběrové bankomaty jsou v Rakousku více než dvakrát dostupnější než v ČR. Na 10 tisíc obyvatel jich připadne deset, zatímco u nás jen čtyři. Frekvence výběrů je ale víceméně srovnatelná. Podobně jako u nás, i v Rakousku vybere hotovost jeden člověk zhruba 17krát ročně. Objem plateb přímo v obchodě a výběrů hotovosti z bankomatu je rovnocenný, zhruba půl na půl. Když chcete do Rakouska poslat platbu nebo ji přijmout, můžete využít služby Eurogiro. Platbu můžete provést jak v hotovosti, tak bezhotovostně, stačí vám internet nebo zajít na nejbližší poštu.

10

Počet bankomatů na 10 tisíc obyvatel

15

Počet transakcí kreditními kartami na obyv./rok

17

Počet výběrů z bankomatů na obyvatele/rok

31

Počet kreditních karet na 100 obyvatel

43

Počet transakcí debetními kartami na obyv./rok

102

Počet debetních karet na 100 obyvatel

 

 

*Data z roku 2012. Zdroj: Datank, s.r.o.

 

Směnárny na letištích a vlakových stanicích jsou otevřené každý den, včetně víkendů. Nejvýhodnější je však výměna peněz v bankách, jelikož poplatky zde činí pouhý zlomek toho, co byste platili ve směnárnách na ulici. Rakouské banky neboli „Sparkassen“ a jiné finanční instituce mají otevřeno od pondělí do pátku. Na většině míst zavírají přes poledne, od 12 do 14 hodin a také ve středu odpoledne.

Nejpohodlnější a pravděpodobně nejlevnější způsob jak získat peníze je výběr z bankomatu, který najdete v každém městě, ale také na letištích i nádražích.
Lokátor bankomatů - pokud nevíte, kde v okolí vašeho pobytu v zahraniční hledat bankomat, podívejte se na tyto webové stránky:

Nejběžnější kreditní a debetní karty jsou akceptovány ve většině hotelů i restauracích. Menší ubytovací zařízení (penziony, apartmány, zařízení typu inn) mohou přijímat pouze hotovost nebo cestovatelské šeky. S kartou American Express nebo Dinners Club můžete mít potíže na mnoha místech. Oproti tomu Visa a MasterCard jsou nejvhodnější kreditní karty pro platbu v Rakousku. 

Itálie

V Itálii se nedaří tolik debetním kartám jako např. ve Francii nebo Rakousku. Na 100 obyvatel připadne 66 debetních karet, zatímco např. ve Francii je to zhruba dvakrát tolik (123 karet na 100 obyvatel). Dostupnost bankomatů je zde dvakrát vyšší než u nás, na 10 tisíc obyvatel tady připadne 8 bankomatů, zatímco u nás jen čtyři. Přestože dostupnost plateb přímo u obchodníka je zde několikrát vyšší (počet terminálů na obyvatele je více než 30krát vyšší než počet bankomatů), lidé tento způsob plateb výrazně neupřednostňují – objemy plateb v obchodech a výběry z bankomatů jsou na rovnocenné úrovni.

8

Počet bankomatů na 10 tisíc obyvatel

10

Počet transakcí kreditními kartami na obyv./rok

12

Počet výběrů z bankomatů na obyvatele/rok

66

Počet debetních karet na 100 obyvatel

250

Počet elektronických platebních terminálů na 10 tisíc obyvatel

2000

Objem transakcí kreditními kartami na obyvatele (v USD)/rok                      

*Data z roku 2012. Zdroj: Datank, s.r.o.

 

Výměna korun na eura je v Itálii spíše nevýhodná – poplatky ve směnárnách jsou vysoké a stává se, že banky preferují výměnu pouze pro své zákazníky. Obezřetní buďte při výměně peněz v pouličních směnárnách, kde není zcela zřejmý směnný kurs pro menší transakce (jedná se především o frekventovaná turistická místa v severní Itálii nebo v centrech větších měst). Pokud se dopředu nedomluvíte na kursu a výsledné částce, můžete přijít až od 20 % z měněného obnosu.   

Před cestou do Itálie si u své banky zjistěte, zda vám budou účtovány poplatky za použití karty pro mezinárodní transakci. Ty si mohou účtovat VISA i MasterCard a k tomu se připočítává poplatek od banky, která kartu vydala. Mějte na paměti, že preferovaná úhrada za taxi je v hotovosti (v eurech). Některá taxi sice berou platební karty, ale jelikož řidič musí zaplatit 3 % bance, raději přijímá hotovost.

Doporučujeme si dopředu zjistit výši poplatků za výběr v daném typu bankomatu, jelikož některé banky si účtují od 2,5 % do 4 % z vybrané transakce.

 

 

Slovensko

Na Slovensku lidé upřednostňují platby v hotovosti. Objem výběrů hotovosti z bankomatů převyšuje platby v obchodech více než třikrát. Platby u obchodníků však mají dlouhodobě vzestupný trend a počet výběrů v bankomatech i objem vybíraných peněz je stabilní. Na Slovensku je rozšířen bezkontaktní způsob placení, zhruba 60 % všech karet umožňuje platit bezkontaktně (to je druhá největší penetrace v Evropě). Necelá polovina platebních terminálů přijímá bezkontaktní platby. Na všechny nové terminály je od začátku tohoto roku implementována bezkontaktní funkcionalita a tímto způsobem lze platit téměř ve všech velkých obchodních řetězcích (s výjimkou Tesca). POS terminály jsou běžné ve všech nejnavštěvovanějších lyžařských střediscích, jakoukoliv platební kartou (VISA, MasterCard, Diners Club apod.) je také možno zaplatit v hotelích. Pokud v lyžařském středisku není bankomat a ani se nedá u obchodníka zaplatit přes POS terminál, existuje možnost vybrat hotovost na poštách přes tzv. poštomat.  

 

 

3

Počet transakcí kreditními kartami na obyvatele

5

Počet bankomatů na 10 tisíc obyvatel

16

Počet výběrů z bankomatů na obyvatele/rok

28

Počet kreditních karet na 100 obyvatel

164

Objem transakcí kreditními kartami na obyvatele (v USD)/rok

2817

  Objem výběrů z bankomatů na obyvatele (v USD)/rok

*Data z roku 2012. Zdroj: Datank, s.r.o.

 

 

Směnárny na ulici sice neuvádí žádný poplatek, ale nejvýhodnější kurz nabízejí v bankách. Naopak se nedoporučuje měnit peníze s obsluhou restaurace, řidiči taxislužeb nebo v hotelích. Nejlepší kurzy zůstávají při placení platební kartou, kterou však nemusejí všude přijímat.

Nezapomínejte však ani na hotovost, kterou byste měli mít k dispozici v menších bankovkách – obzvláště při placení v taxi nebo menších obchodech. Je třeba myslet na to, že více bankovek se také snadněji ztrácí. Výhodné tedy je, mít u sebe menší hotovost a větší útratu platit kartou. Při platbě kartou bude částka převedena výhodnějším kurzem z daného dne.  Hotovost jistě využijete tam, kde karty neberou, třeba v hospůdce na svahu.

Jak jistě víte, na Slovensku už je platidlem euro. Bankomaty najdete ve větších horských střediscích a městech. Slovensko je navíc zemí, kde klienti ČSOB zaplatí ve stejně označeném bankomatu za výběr debetní kartou jen 6 Kč.

 

„Během výstupu na Lomnický Štít jsme chtěli využít lanovku, na kterou samozřejmě potřebujete lístek, který jsme plánovali uhradit platební kartou. „To nie je možné!,“ prohlásila nepříliš přátelská paní. Zprvu jsme její vyjádření přisuzovali její averzi vůči cizincům. „To nesmieťe!,“ pokračovala. Nechápavě jsme na sebe pokukovali, vyptávali se a hádali o způsobu placení. Nakonec z paní vypadlo, že nejde o placení kartou, ale lanovka prý nesmí vyvézt nikoho bez lyžařského vybavení.“

René Kujan, ekonom, translatolog  a hlavně vášnivý cestovatel. Jako první na světě oběhl Island. Před 6 lety skončil po nezaviněné nehodě s poraněnou páteří. Nyní svými aktivitami podporuje Sportovní klub vozíčkářů Praha a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…