ČSOP Valašské Meziříčí: Děti a studenti poznávali tajemství vody

13.09.2014 11:05

S tajemnými vlastnostmi nejvzácnější tekutiny a životem v našich stojatých i tekoucích vodách se od loňského srpna seznamovali studenti a školáci v Beskydech, Podbeskydí a Poodří. Podnikli totiž s valašskomeziříčskými ochránci přírody dobrodružné celoroční „Putování s kapkou vody“.

ČSOP Valašské Meziříčí: Děti a studenti poznávali tajemství vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ke statku patří i rybníky

Zúčastnily se ho kolektivy mladých ochránců přírody Ještěrky v Bartošovicích a Falco ve Val. Meziříčí, studenti Střední školy technické a zemědělské v Novém Jičíně a další zájemci. „Seznamovali jsme je v co nejširším a nejpestřejším rozsahu s vodou a její ochranou v krajině. Chtěli jsme, aby si vodu dokonale ‚osahali‘, aby poznali všechny podoby vodních ploch a toků od kaluží, drobných tůní a stružek až po jezera, rybníky a řeky. Při pravidelných výpravách účastníci poznávali nejen vodu samotnou, její vlastnosti a koloběh, ale také všechny podoby vodního života od nejdrobnějších živočichů a rostlin až po ryby,“ vysvětluje autor projektu Miroslav Dvorský.

Mladí badatelé v terénu pravidelně měřili parametry kvality vody studánek, pramenů, mokřadů i drobných vodních toků, poznávali i tzv. bioindikátory kvality vody, sledovali a učili se rozeznat živočichy a rostliny vázané na vodní prostředí. Dozvěděli se ale třeba i o možnostech zvyšování retenční schopnosti krajiny a protipovodňové prevence, samozřejmě nechyběla ani konkrétní práce pro krajinu, např. čistění studánek a pramenů, jejich zastřešování, čištění potoků od odpadků a údržba mokřadů. „Učili se také teoreticky i prakticky, jak vytvářet přírodní zahradu, jak na ni nalákat užitečné živočichy, a především jak v ní šetrně a nápaditě hospodařit s vodou. Na cenné přírodní rezervaci Choryňský mokřad poznávali život na mokřadních biotopech a sami si vyzkoušeli managementovou péči o mokřady. V Bartošovicích se zase seznámili s jiným způsobem využití vody – rybníkářstvím a chovem ryb. Na jaře jsme se s dětmi podívali i do čistírny odpadních vod ve Frýdku-Místku a na vodní dílo Morávka,“ přiblížil Dvorský průběh celoročního projektu a pokračoval: „Chtěli jsme zapojit děti i mládež do aktivního mapování a ochrany studánek, pramenů, toků i mokřadů v krajině, seznamovat je s jejich stavem i příčinami ohrožení a vytvářet v nich tak pocit spoluzodpovědnosti za životní prostředí. Nejenže si tak mladí lidé lépe dokáží uvědomit potřebu chránit vodu v krajině, ale rozšířili si také své znalosti o přírodě ve svém okolí.“

Při putování s kapkou vody účastníci absolvovali 13 celodenních exkurzí za tajemstvím vody a života v ní, 6 pracovních dní při údržbě mokřadů, vyčistili 21 studánek a 3 potoky. Byla také vydána skládací mapka pramenů a studánek v oblasti pod Grúněm na Starých Hamrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…