ČSSZ informuje, zda vzniká nárok na ošetřovné v případě stávky

22.11.2023 19:15 | Tisková zpráva

V souvislosti se stávkou avizovanou na den 27. 11. 2023, u které je ohlášeno jednodenní přerušení práce školských a dětských zařízení, rekapitulujeme pro rodiče dětí podmínky nároku na ošetřovné.

ČSSZ informuje, zda vzniká nárok na ošetřovné v případě stávky
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Nárok na ošetřovné se řídí zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů (ZNP). Jednotlivé situace vyjmenovává § 39 tohoto zákona. Kromě případů ošetřování (péče) navázaných na zdravotní stav je dán nárok na tuto dávku i v případě nenadálého uzavření školského/dětského zařízení, ovšem za striktně daných podmínek.

O jakou podmínku se konkrétně jedná?

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15480 lidí

Ošetřovné náleží pouze zaměstnanci, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu péče o dítě mladší 10 let, protože školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události (§ 39 odst. 1 písm. b) bod 1 ZNP).

Stávka není nepředvídanou událostí

V případě stávky však nejde o důvody, jakými jsou nařízení příslušného orgánu při havárii nebo mimořádném opatření při epidemii. Současně stávka není považována za nepředvídanou událost (aktuální stávka je vyhlášena s předstihem dvou týdnů).

Ošetřovné z důvodu péče o dítě mladší 10 let, jehož škola, školka apod. byla uzavřena z důvodu stávky, tedy nenáleží.

Stejně tak nemá zaměstnanec (rodič) nárok na pracovní volno z důvodu péče o dítě podle zákoníku práce (§ 191), které je navázáno na případy, kdy se poskytuje ošetřovné. Zaměstnavatel však může omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci i z jiných důvodů, než stanoví právní předpisy, ať již na základě žádosti zaměstnance, nebo podle kolektivní smlouvy, nebo vnitřního předpisu zaměstnavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…