ČSÚ: Cestovnímu ruchu dominuje práce v pohostinství a hotelích

27.02.2015 14:05

V roce 2013 zaměstnávalo odvětví cestovního ruchu 231,3 tisíce osob, což bylo meziročně o 0,8 % více. Z toho necelých 81 % tvořili zaměstnanci a více než 19 % sebezaměstnané osoby. Vyplývá to z aktuálních dat Modulu zaměstnanosti cestovního ruchu České republiky, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

ČSÚ: Cestovnímu ruchu dominuje práce v pohostinství a hotelích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo v restauraci, ilustrační foto

V odvětví cestovního ruchu bylo v roce 2013 zaměstnáno 186,9 tisíc zaměstnanců a 44,3 tisíc sebezaměstnaných osob. Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,5 % (v případě zaměstnanců 4,4 % a u sebezaměstnaných osob 5,5 %). V oborech charakteristických pro cestovní ruch pracovalo 72,5 % osob. Jednalo se především o služby ubytovacích zařízení, pohostinství, odvětví osobní dopravy, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby. „Ve stravovacích a pohostinských zařízeních našlo díky cestovnímu ruchu uplatnění více než 70 tisíc osob, v ubytovacích službách téměř 40 tisíc a v cestovních kancelářích a agenturách necelých 13 tisíc osob,“ uvedl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

V cestovním ruchu pracovalo o 14,1 tisíc více žen než mužů. 83 % zaměstnaných osob mělo středoškolské a každý desátý vysokoškolské vzdělání. Nejpočetnější skupinou podle věkové struktury byly lidé ve věku 25 až 34 let, tvořili 30 %. Z celkového počtu osob pracovala v cestovním ruchu 4 % nerezidentů.

Dalších více než 60 tisíc osob bylo zaměstnáno v odvětvích souvisejících s cestovním ruchem, jako například výroba map, suvenýrů nebo upomínkových předmětů, obchodní činnosti, spoje a telekomunikace a činnosti v oblasti nemovitostí.

Modul zaměstnanosti cestovního ruchu obsahuje údaje týkající se postavení cestovního ruchu v národním hospodářství z hlediska zaměstnanosti. Popisuje zaměstnanost v cestovním ruchu rovněž z pohledu různých socio-ekonomických a demografických charakteristik. Je rozšiřující součástí satelitního účtu cestovního ruchu (TSA), jehož výsledky budou zveřejněny v příštím týdnu.

reklama

autor: Český statistický úřad

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…