ČSÚ: Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2017 o 4,5 procenta

02.03.2018 10:57

Český statistický úřad přináší zpřesněnou informaci o vývoji ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2017. HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 5,2 %.

ČSÚ: Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2017 o 4,5 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„HDP za celý rok 2017 byl o 4,5 % vyšší než v roce předchozím. Nejvýznamnějším faktorem růstu byl zahraniční obchod. Dařilo se vyvážet auta, elektrická zařízení a chemické produkty. Kromě ochoty domácností víc utrácet se v posledních čtvrtletích projevila i rostoucí dynamika firemních investic, což může souviset se situací na trhu práce. Podniky významněji investují do strojního vybavení,“ uvádí ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Zaměstnanost loni rostla. Češi odpracovali celkem 9,46 miliardy hodin.

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí 2017 mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 5,2 %. Růst HDP za celý rok 2017 činil 4,5 %.

Růst české ekonomiky na konci roku 2017 mírně zrychlil. Byl podpořen zejména domácí poptávkou. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] byl ve 4. čtvrtletí o 0,5 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím roku 2016 vzrostl o 5,2 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) vzrostla ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 5,4 %. Dařilo se zpracovatelskému průmyslu, především díky výrobě motorových vozidel, elektrických zařízení, kovových konstrukcí a chemických produktů. Výkonnost zpracovatelského průmyslu vzrostla mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 7,4 %. HPH ve většině odvětví služeb ve srovnání se 3. čtvrtletím rovněž mírně rostla.

Na straně poptávky byly ve 4. čtvrtletí hlavním faktorem růstu HDP rostoucí výdaje na tvorbu fixního kapitálu. K meziročnímu růstu HDP (5,2 %) přispěly investiční výdaje 1,6 p. b.[2], výdaje na konečnou spotřebu domácností 1,3 p. b. a zahraniční poptávka 1,2 p. b.

Spotřební výdaje domácností na zboží a služby mezičtvrtletně rostly o 0,6 % a meziročně se zvýšily o 4,3 %.

Tvorba fixního kapitálu ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,5 % a meziročně byla vyšší o 7,9 %. Investiční výdaje firem směřovaly zejména na stavební investice a do strojního vybavení.

Saldo zboží a služeb dosáhlo v běžných cenách hodnoty 89,8 mld. Kč. Vývoz vzrostl mezičtvrtletně reálně o 1,8 % (meziročně o 7,6 %), dovoz o 2,2 % (meziročně o 8,3 %). Na růstu vývozu se tradičně nejvíce podílely dopravní prostředky. Růst dovozu byl tažen zejména stroji a zařízeními, dopravními prostředky a elektronikou.

Celková zaměstnanost[3] se v porovnání s předchozím čtvrtletím nezměnila a meziročně byla vyšší o 1,5 %.

Tvorba a užití HDP v roce 2017

HDP za rok 2017 byl o 4,5 % vyšší než v roce 2016. Hlavním faktorem celoročního růstu byla zahraniční poptávka. Ta přispěla 1,8 p. b., spotřeba domácností 1,4 p. b. a investiční aktivita 1,2 p. b.

HPH se v roce 2017 zvýšila v porovnání s předchozím rokem o 4,5 %. Ekonomický růst se projevoval napříč všemi odvětvími národního hospodářství. Téměř polovina růstu HPH byla vytvořena odvětvími průmyslu (2,2 p. b.).

Vývoj hrubého domácího produktu v %

Vývoj hrubé přidané hodnoty v %

Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly meziročně o 4,0 %, nejvíce od roku 2007. Saldo zahraničního obchodu vzrostlo v běžných cenách meziročně o 8,0 mld. Kč na 364,5 mld. Kč. Tvorba hrubého fixního kapitálu za celý rok 2017 byla o 5,8 % vyšší než v roce 2016. Zvýšené investice směřovaly do strojního vybavení, včetně dopravních prostředků, a do obydlí.

Celková zaměstnanost vzrostla ve srovnání s předchozím rokem o 1,6 % na 5 331 tisíc osob. Celkem bylo odpracováno o 1,9 % hodin více než v roce 2016.

Poznámky:
[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
[2] Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití, pokud není uvedeno jinak.
[3] V pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…