ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil

13.07.2021 12:43 | Tisková zpráva

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle bydlení a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,8 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v květnu.

ČSÚ: Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Růst cen v oddíle bydlení byl ovlivněn vyššími cenami výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,3 %. V oddíle rekreace a kultura vzrostly zejména sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 4,3 %. V oddíle doprava pokračoval sedmý měsíc růst cen pohonných hmot a olejů, který v červnu činil 1,6 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,1 % a v oddíle odívání a obuv ceny oděvů o 1,9 %. Z potravin vzrostly především ceny drůbeže o 4,9 %, vajec o 10,0 % a brambor o 10,5 % (částečně vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané brambory).

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v červnu působil zejména pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny byly nižší o 3,4 %, ovoce o 1,3 % a uzenin o 0,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 % a ceny služeb o 0,9 %.

„Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 %. Největší vliv na tento cenový růst měly opět ceny v oddíle doprava. Ceny automobilů byly meziročně vyšší o 5,7 % a ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 %. Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 Kč/l, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř 2 roky,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,8 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Tento vývoj ovlivnily zejména ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Ceny tabákových výrobků zmírnily svůj růst na 10,1 % (v květnu 15,4 %), především v důsledku jejich meziměsíčního zvýšení v červnu 2020. Ceny vína přešly z květnového růstu o 1,5 % v pokles o 2,7 % v červnu. V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 4,1 % (v květnu o 2,6 %) a obuvi o 4,9 % (v květnu o 4,0 %). V oddíle bydlení byly v červnu vyšší ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 4,2 % (v květnu o 3,0 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v červnu nadále největší vliv ceny v oddíle doprava, kde vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 %. Další v pořadí vlivu (i přes jeho oslabení) byly ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák (nárůst o 6,7 %). V oddíle bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 2,1 % a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Ceny elektřiny klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny finančních služeb o 8,9 %. Na meziroční snižování cenové hladiny působily v červnu především ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny vepřového masa o 9,7 %, ovoce o 7,1 %, zeleniny o 6,8 % (z čehož ceny brambor klesly o 23,4 %) a cukru o 6,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,4 % a ceny služeb o 3,4 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl 102,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 2,8 %.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)(1)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v červnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 2,5 %. Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v červnu 2021 1,9 % (v květnu 2,0 %). Na Slovensku byly ceny v červnu meziročně vyšší o 2,5 % a v Německu o 2,1 %. Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v květnu 2,3 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v dubnu. Nejvíce ceny v květnu meziročně vzrostly v Maďarsku a v Polsku (o 5,3 %, resp. o 4,6 %). Naopak pokles cen nastal pouze v Řecku (o 1,2 %).

(Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

(1) HICP neobsahuje imputované nájemné.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…