ČSÚ: Příjmy domácností mezičtvrtletně klesly o 2,9 %

29.06.2021 11:16

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 2,9 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně mírně zvýšila o 0,2 % a míra úspor poklesla o 1,3 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků se snížila proti předchozímu čtvrtletí o 0,1 procentního bodu.

ČSÚ: Příjmy domácností mezičtvrtletně klesly o 2,9 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Nefinanční podniky: stoupla míra zisku, klesla míra investic

Míra zisku v 1. čtvrtletí byla 46,4 %, což je o 0,7 procentního bodu (p. b.) více než v předchozím čtvrtletí a o 3,4 p. b.1 více než před rokem. Míra zisku byla ovlivněna zejména přijatými dotacemi. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků klesly meziročně o 0,5 %1Míra investic proti předchozímu čtvrtletí mírně poklesla o 0,1 p. b. a dosáhla 26,7 %. Meziročně klesla o 1,1 p. b.1

Domácnosti: příjmy i spotřeba mezičtvrtletně vzrostly

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatelklesl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 2,9 %, meziročně ovšem vzrostl o 3,5 %1Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně mírně stoupla o 0,2 %. Meziročně se snížila o 3,4 %1.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 1. čtvrtletí hodnoty 36 212 Kč1 a oproti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 3,8 %, meziročně o 1,7 %1. Do poklesu příjmů ze zaměstnání se promítlo zastavení výroby a uzavření některých provozoven v důsledku pandemie koronaviru. Prostředky vyplacené zaměstnancům v rámci programu ANTIVIRUS nepředstavují dle metodiky ESA 2010 mzdy2.

Míra úspor dosáhla 23,7 %. Meziročně tak byla míra úspor domácností vyšší o 6,9 p. b.1 Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o 0,2 p. b. a dosáhla 9,0 %.

Zpřesnění odhadu HDP

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 1. čtvrtletí 2021 mezičtvrtletně poklesl o 0,3 % a meziročně o 2,4 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/hdp_cr

V souladu s revizní politikou byly zpřesněny roční národní účty za roky 2019 a 2020. Více naleznete na webových stránkách: http://apl.czso.cz/pll/rocenka/rocenka.indexnu. V návaznosti byly sladěny i příslušné čtvrtletní výstupy.


Sezónně neočištěný údaj
Jsou zachyceny jako vyplacené imputované sociální příspěvky zaměstnavatelů (D. 122). Tato položka je součástí celkových mzdových nákladů, na které zaměstnavatelé obdrželi provozní dotace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…