ČSÚ: Tržby maloobchodu se vrátily k růstu, naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles

04.09.2020 11:48

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červenci zvýšily reálně o 1,9 %, bez očištění o 3,0 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 1,8 %.

ČSÚ: Tržby maloobchodu se vrátily k růstu, naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Maloobchodní tržby v červenci byly o 3 % vyšší než v loňském roce, v porovnání s předchozím měsícem byly po očištění o sezónní vlivy vyšší o 1,8 %. Růst zaznamenal zejména sortiment nepotravinářského zboží, například prodejnám s výrobky pro kulturu a sport vzrostly tržby o více než 10 %. Nejvyšší růst si dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu, avšak tempa růstu se mírně snižují a zákazníci se postupně vracejí do kamenných obchodů,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

tabulka

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červenci reálně o 1,8 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 7,6 %, za nepotravinářské zboží o 1,3 % a za potraviny o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v červenci 2020 i 2019) zvýšily o 1,9 %2), přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 %, naopak za potraviny klesly o 2,2 %2) a za pohonné hmoty o 0,1 %.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 3,0 %2). Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 % a za potraviny o 0,4 %2), naopak za pohonné hmoty klesly o 0,1 %.

tabulka

K celkovému růstu přispěl nejvíce prodej přes internet a zásilkovou službu3) (růst tržeb o 20,9 %). Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci vzrostly o 10,1 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 10,0 %, s výrobky pro domácnost o 7,3 % a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 2,8 %. Naopak nižší tržby vykázaly prodejny s oděvy a obuví (o 2,4 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 0,8 %, naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly pokles o 6,7 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,1 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak klesly ceny počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot.

tabulka

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel4) vzrostly reálně meziměsíčně o 8,8 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 10,5 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 10,5 %, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 6,2 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 11,6 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

Upozorňujeme, že vzhledem k výjimečným opatřením v maloobchodě v souvislosti s onemocněním Covid-19 může dojít k vyšší revizi dříve publikovaných dat. Možnost revize je dána faktem, že část dat, která je běžně modelovaná na základě daňových přiznání k DPH z předchozích období, musela být odhadnuta.

Velice děkujeme všem respondentům, kteří nám data i v současné nelehké situaci poskytli, a umožnili tak ČSÚ zpracovat výsledky.

graf

Poznámky:
Všechny údaje v textu Rychlých informací jsou uvedeny ve stálých cenách.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíce duben až červen 2020 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za červenec 2020 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2020 budou publikovány v březnu 2021.
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin byl způsoben zejména rozdílným počtem nadprůměrných a průměrných prodejních dní.
3) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
4) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…