ČSÚ: V druhé polovině května se počty zemřelých vrátily na běžnou úroveň

07.07.2021 10:41

V průběhu letošního května podle předběžných údajů zemřelo 9 349 obyvatel České republiky. Ve srovnání s dubnem to bylo o 2 254 méně. Denní počet zemřelých, jenž měl již od poloviny března klesající trend, se v druhé půli května dostal zpět k obvyklým číslům.

ČSÚ: V druhé polovině května se počty zemřelých vrátily na běžnou úroveň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Ve srovnání s pětiletým průměrem z let 2015–2019 zůstal květnový počet zemřelých stále lehce vyšší, počet nadúmrtí se však dále výrazně snížil (absolutně bylo zemřelých o 462 více). „Zatímco v dubnu byla úmrtnost ještě o 28 % vyšší, květnový úhrn 9,3 tisíce zemřelých odpovídal již jen 5% nadúmrtnosti. Měsícem s historicky nejvyšším počtem zemřelých v historii samostatného Česka tak zůstává březen 2021, kdy podle předběžných výsledků zemřelo 16,7 tisíce osob, tedy o 62 % nad průměrem,“ shrnuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Týdenní počty úmrtí dosáhly svého letošního, čtyřtisícového, maxima v 10. kalendářním týdnu pokrývajícím období 8. až 14. března. Od té doby měly klesající trend, který pokračoval i v průběhu května. Zatímco na přelomu dubna a května byl týdenní počet zemřelých na úrovni 2,5 tisíce, na konci měsíce se již pohyboval mírně pod hranicí 2 tisíc zemřelých, což odpovídá průměrné hodnotě z let 2015–2019.

„Pokles měsíčního počtu zemřelých mezi dubnem a květnem byl zaznamenán ve všech krajích, i když většinou mírnější než o měsíc dříve, tj. mezi březnem a dubnem. Květnový úhrn zemřelých převyšoval pětiletý průměr z let 2015–2019 nejvíce v Kraji Vysočina, a to o 17 % a v kraji Ústeckém, o 13 %. Naopak v Praze a Karlovarském kraji byl již pod průměrem, konkrétně o 7, resp. 5 %,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Z hlediska věku dosahovala v květnu úmrtnost běžné úrovně pro tento měsíc u obyvatel 80 a víceletých, resp. byla dokonce o 6 % nižší a udržela se tak příznivá situace z dubna letošního roku. Průměrné úrovně z let 2015-2019 se však již velmi přiblížila také úmrtnost ostatních seniorů (mladších 80 let) a osob středního věku. Sedmdesátníci a šedesátníci měli letos v květnu úmrtnost zvýšenou pouze o 4 %, padesátníci o 6 %. Úmrtnost osob ve věku 40-49 let byla stejně jako osmdesáti a víceletých ve srovnání s průměrnou hodnotou pro roky 2015-2019 v květnu 2021 o 6 % nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…