ČSÚ: V prvním kole doplňovacích voleb voliči nového senátora nevybrali

06.04.2019 20:12

V prvním kole doplňovacích voleb do Senátu v obvodu č. 24 – Praha 9 voliči nového senátora nevybrali. O vítězi voleb tak rozhodne druhé kolo, do kterého postoupili Jan Jarolím se ziskem 24,25 % hlasů a David Smoljak s 23,53 % hlasů. Volební účast v prvním kole dosáhla 18,48 %.

ČSÚ: V prvním kole doplňovacích voleb voliči nového senátora nevybrali
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Pro doplňovací volby do Senátu bylo zaregistrováno 10 přihlášek, o senátorský mandát usilovalo 9 mužů a 1 žena. Průměrný věk kandidátů v prvním kole volby byl 55,5 let. Čtyři kandidáti byli bez politické příslušnosti. Celkem 9 z 10 kandidátů má trvalé bydliště v Praze.

„Zpracování výsledků senátních voleb je pro okrskové volební komise méně náročné než v případě jiných typů voleb. Voliči totiž do úřední obálky vkládají pouze hlasovací lístek se jménem vybraného kandidáta, který nijak neupravují. Přesto počítání hlasů vyžaduje plné soustředění a členové komisí jsou řádně proškoleni,“ vysvětluje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v 15.51 hodin. V pondělí ČSÚ výsledky hlasování předá Státní volební komisi. Druhé kolo doplňovacích voleb proběhne v pátek 12. dubna od 14 do 22 hodin a v sobotu 13. dubna od 8 do 14 hodin.

„Zatímco před prvním kolem volby obdrželi voliči sadu hlasovacích lístků předem, pro druhé kolo si je vyzvednou až přímo ve volební místnosti,“ upozorňuje Eva Krumpová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…