ČSÚ se dlouhodobě těší důvěře veřejnosti

05.02.2014 14:54

Český statistický úřad (ČSÚ) je veřejností vnímán jako odborná a užitečná instituce. Informace, které zveřejňuje, považuje většina lidí za důvěryhodné, přesné a politicky neutrální. Celkově ČSÚ důvěřují více než tři pětiny občanů. Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

ČSÚ se dlouhodobě těší důvěře veřejnosti
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

ČSÚ se u veřejnosti daří dlouhodobě udržovat poměrně vysokou, a to více než třípětinovou důvěru (62 %). Nedůvěru vyjádřila pouze pětina dotázaných. Důvěra v ČSÚ se významně zvyšuje se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání či lepšícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti a je relativně vyšší mezi ženami (67 %) než mezi muži (56 %).

S informacemi ČSÚ se česká veřejnost nejčastěji setkává v médiích. Pětina dotázaných informace ČSÚ někdy aktivně vyhledávala, většinou prostřednictvím internetu. „Pozitivním rysem je, že většina dotázaných považuje informace poskytované Českým statistickým úřadem za nezávislé, nestranné a snadno dostupné,“ komentuje výzkum předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. „Svědčí to o správném postupu při naplňování vizí a strategií úřadu a zajištění státní statistické služby“, dodává.

V povědomí veřejnosti je práce úřadu spojena především se sčítáním lidu, domů a bytů (95 % dotázaných), zjišťováním počtu obyvatel (91 %) a zpracováním výsledků voleb (77 %). Výrazná většina občanů si ČSÚ spojuje i se sledováním a publikováním údajů o ekonomickém vývoji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český statistický úřad

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…