ČT: Deset armádních rekrutů a jejich velitelé v novém dokumentárním seriálu Provedu! Přijímač

07.04.2017 9:50

Kdo se dnes hlásí do Armády České republiky? A proč? Co musí splnit a co dokázat? Sedmidílný dokumentární seriál Provedu! Přijímač sleduje deset armádních rekrutů během tříměsíčního výcvikového kurzu základní vojenské přípravy ve Vyškově. Kolik z nich vydrží psychické a fyzické vypětí a získá nové povolání? Dokumentární série začne 12. dubna na ČT2 od 22.00 hodin.

ČT: Deset armádních rekrutů a jejich velitelé v novém dokumentárním seriálu Provedu! Přijímač
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Zaujala mě možnost zkoumat stav naší společnosti na půdorysu jasně definovaného prostředí, jakým armáda je,“ vysvětluje volbu námětu Benjamin Tuček, jeden z režisérů, a dodává: „Zajímalo nás, co vede převážně mladé lidi ke službě v armádě? Kdo hledá finanční zajištění a kdo dobrodružství, pro koho jsou pojmy čest a služba vlasti jen fráze a kdo je schopen cítit přesah, pro který stojí za to riskovat život. Hledali jsme jejich motivy, touhy a vzory, objevovali jejich strachy.“

V dubnu 2016 nastoupilo do kurzu základní vojenské přípravy ve vyškovských kasárnách 585 nováčků. Dokumentární štáb České televize sledoval profesionální instruktory a deset rekrutů na jejich cestě základní přípravou. Seriál Provedu! Přijímač bez příkras ukazuje úspěchy i pochybnosti, nezdary a fatální zklamání, prohry a vítězství na cestě za životním snem, který se nesplní každému.

Hrdinové dokumentárního seriálu, podle tvůrců, představují průřez společností – lékař Jakub usiluje o možnost létat s leteckou záchrannou službou, kterou provozuje Armáda ČR, mladá žena Kristýna touží navázat na rodinnou tradici, idealista Luboš vidí sám sebe uprostřed bojů kdesi v zahraniční misi, rozvedený učitel Tonda čeká novou rodinu a chce ji finančně zajistit a chronický potížista Roman usiluje o pravidelný příjem. Záchranáři Františkovi zatím nedochází, že cena lidského života může být relativní. Programátor Vítek pochybuje, zdali bude jako voják připraven nasadit i svůj život, stejně jako jiný život vzít. Kuchař Adam je odhodlaný získat výhodné pracovní místo. Mladý truhlář Daniel sní o příslušnosti k elitní výsadkářské jednotce. První týden se vojíni seznamují s novým prostředím. Fasují výstroj a začíná dril. Pořadová cvičení, náročné testy tělesné připravenosti, teoretická příprava na učebnách. Konečně drží v ruce zbraň. Mnozí poprvé v životě.

„Natáčení předčilo má očekávání. Stále jsem žila v představě ‘komunistické gumárny‘ a realita mě svou barvitostí překvapila i potěšila. Instruktoři jsou vesměs velmi silné a zajímavé osobnosti. Co se týče osudu hrdinů, vyvíjely se mnohdy nečekaně, vznikaly zápletky a situace, které doufám zaujmou nejen příznivce armády,“ uvedla režisérka Markéta Ekrt Válková.

režie: Markéta Ekrt Válková, Benjamin Tuček // kamera: David Cysař, Lukáš Hyksa,
// dramaturgie: Erika Hníková // kreativní producent: Petr Kubica // Projekt vznikl ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a Armádou ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…