ČT: Ivan Trojan podepsal. Osmy v premiéře míří na obrazovky

14.12.2014 13:00

Letošní nejlepší evropský televizní film Osmy čeká televizní premiéra. Snímek České televize, který letos v říjnu získal v Berlíně ocenění Prix Europa 2014 v kategorii TV Fiction, vysílá ČT1 v neděli 14. prosince 2014 od 20 hodin. Černou komedii z období normalizace natočil podle scénáře Marka Epsteina režisér Jiří Strach v brněnském studiu. Hlavní role se zhostil Ivan Trojan.

ČT: Ivan Trojan podepsal. Osmy v premiéře míří na obrazovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Psaní Osem byla radost. Televize před lety vyhlásila soutěž na televizní komedii a já se přihlásil. To znamenalo najít dostatečně silný příběh, abych ho mohl vyprávět s legrací. V tu dobu mně měli trhat osmy. A tam někde v čekárně na Karláku, omámený smradem dezinfekce a jekotem vrtaček, tam mezi vyděšenými oběťmi jako jsem byl já, jsem najednou uviděl svého hrdinu. Seděl proti mně, na hubě kapesník a v hlavě jedinou myšlenku – vzít roha,“ vzpomíná scenárista Marek Epstein.

Děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století, kdy socialistický úředník Richard v opilosti a spíše omylem podepíše Chartu 77. Od té chvíle se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. Jeden jediný den, o kterém film vypráví, se mění v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof: uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, šéfovo ultimátum, prasklá stoupačka v bytě, šokující sdělení nezletilého syna a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který byl na něj nasazen.

„Mě na Markových scénářích pokaždé nejvíc baví to, jak umí z ničeho udělat něco,“ říká režisér Jiří Strach a dodává: „V úplném minimu, v jednom bytě a několika lidech se skrývá velký silný příběh s mnoha lidskými barvami. Už léta tvrdím, že scénář je šedesát, sedmdesát procent filmu. Když to na papíře není, můžeme se my, režiséři, na palce přetrhnout a nikdy z toho nic nebude.“

Prix Europa není jedinou cenou, kterou snímek letos získal. Například na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Zuzana Stivínová cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tady zvítězil Ivan Trojan a film vyhrál i v kategorii Nejlepší televizní komedie a dostal cenu Zlatý prim. „Na Osmy jsme pyšní. Bezpochyby dokazují, že český televizní film dokáže směle konkurovat největším televizním produkcím na světě,“ řekl kreativní producent České televize David Ziegelbauer. Ve snímku se kromě Ivana Trojana a Zuzany Stivínové představí také Josef Dvořák, Simona Babčáková, Miroslav Krobot, Jiří Dvořák, Zuzana Kajnarová, Tomáš Töpfer a mnozí další. Česká televize film uvede v neděli 14. 12. od 20 hodin na programu ČT1.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…