ČT: Výbuchy, povodně, nehody, požáry. Cyklus Legendy záchranářství ukáže denní realitu hasičů a zdravotníků

02.04.2017 9:43

Nejznámější tragické případy, které si mnohdy vyžádaly oběti i mezi záchranáři, připomene v novém cyklu České televize Miroslav Vaňura. V jedenácti dílech pořad mapuje práci jednotlivých složek českého záchranného systému. Legendy záchranářství uvede ČT1 poprvé 3. dubna ve 22.10 hod.

ČT: Výbuchy, povodně, nehody, požáry. Cyklus Legendy záchranářství ukáže denní realitu hasičů a zdravotníků
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Cyklus nabízí pohled na práci všech záchranných složek. Jejich realita je pro většinu lidí stále neznámá. Diváci uvidí rekonstrukce deseti mimořádně náročných případů dokumentujících přínos českých záchranářů v oblasti metod urgentní medicíny, záchranných akcí hasičů i horské služby. Úvodní epizoda představí unikátní systém záchrany při srdečních příhodách.

Pořad staví zejména na exkluzivních archivních materiálech ze skutečných výjezdů záchranářů. Diváci uslyší svědectví odborníků a silné příběhy zachráněných. „Téma záchranářství je mojí srdeční záležitostí,“ říká režisér Miroslav Vaňura a pokračuje: „Hry na hasiče, policajty a záchranáře byly výrazem mého obdivu k jejich práci, už když jsem byl dítě. Časem mi došlo, že dramatické okamžiky, kdy jde vše stranou a jediná podstatná je záchrana života, v sobě skrývají příběhy obyčejných lidí. Příběhy se šťastným, ale i tragickým koncem.“

Svědectví z první ruky a autentické záběry připomenou například obě tragické havárie vlaků ve Studénce. Hasiči ukážou nové metody v boji s plameny a riskantní zásahy při požárech nebývalých rozměrů. „Cyklus ukáže také tragické případy výbuchů plynu, povodně, nehody autobusů a další události, po kterých zasahovaly záchranné složky,“ doplňuje dramaturg Tomáš Koňařík z brněnského studia ČT, kde cyklus vznikl. „Dáváme lidem možnost nahlédnout do zákulisí záchranných akcí a zároveň ukazujeme, jak se vyvíjela technika, metody a vybavení záchranářů za posledních dvacet let,“ zamýšlí se Vaňura a zdůrazňuje, že pořad je především poctou zachráncům, kteří nasazují vlastní životy, aby pomohli druhým v nesnázích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…