ČTÚ: Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři

12.07.2017 9:10

Skončila aukční fáze výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmu 3600 – 3800 MHz pro vysokorychlostní datové sítě. Vedle dvou stávajících operátorů (O2 Czech Republic a.s. a Vodafone Czech Republic a.s.) v aukci uspěly i dva nové subjekty: Nordic Telecom 5G a.s. a PODA a.s.

ČTÚ: Kmitočty v pásmu 3,7 GHz si rozdělí dva stávající a dva noví operátoři
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Stávající operátoři mohli získat kmitočtový příděl 40 MHz, pro nové zájemce byl spektrální limit dvojnásobný. Této podmínky aukce využila společnost Nordic Telecom 5G a.s. a vydražila dva aukční bloky o celkové šíři 80 MHz, ostatní subjekty mají po jednom bloku. Aukce se zúčastnilo 6 zájemců, společnosti Suntel Net s.r.o. a T-Mobile Czech Republic a.s. nepodaly vítěznou nabídku u žádného aukčního bloku.

„Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák s poukazem na to, že kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou zejména vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace. „Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb,“ dodává Jaromír Novák.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 milionu korun, tedy sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 mld. Kč.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí ceny za vydražené spektrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…