ČTÚ: Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu v 51. týdnu 2019

05.01.2020 19:33

Rada Českého telekomunikačního úřadu na svých posledních dvou zasedáních roku 2019 rozhodla o vydání změny všeobecného oprávnění VO-R/10 a VO-R/12. Ta umožní od 15. ledna otevřít pásmo 60 GHz i pro pevné venkovní instalace. Dále Rada ČTÚ rozhodla o novelizaci opatření obecné povahy OOP/1, kterým se rozšiřuje seznam relevantních trhů pro ex-ante regulaci v oboru elektronických komunikací o trh č. 5 – „velkoobchodní trh přístupu k mobilním službám“.

ČTÚ: Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu v 51. týdnu 2019
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Všeobecné oprávnění č. VO-R/10/12.2019-9 pro zařízení krátkého dosahu a s ním provázané všeobecné oprávnění č. VO-R/12/12.2019-10 k provozování zařízení pro širokopásmový přenos dat v pásmech 2,4 GHz až 71 GHz stanoví méně restriktivní podmínky pro využívání pásma 57 až 66 GHz a zároveň připouští využívání tohoto pásma stanicemi pevných vysokorychlostních spojů typu bod-bod. U těchto venkovních instalací se zavádí povinnost oznamovat využívání rádiových kmitočtů přes webový portál, který úřad spustí rovněž 15. ledna. Registrace má přispět k optimalizaci vzájemného sdílení kmitočtového pásma a omezení výskytu škodlivého rušení. Záměrem ČTÚ je po třech měsících provozu registračního portálu vyhodnotit množství případů rušení a podle závěru pak případně zhodnotit rozsah a účelnost sbíraných informací.

Dále Rada ČTÚ projednala návrh aktualizace opatření obecné povahy OOP/10, kterým se stanoví technické a organizační podmínky pro realizaci přenositelnosti telefonních čísel a zásady pro účtování ceny mezi podnikateli v souvislosti s přenositelností čísel. Důvodem změn je zajistit soulad předpisu s novelou zákona o elektronických komunikacích účinnou od 1. dubna 2020. Novelou se například zavádí princip one stop shop, tedy možnost účastníka přenášejícího číslo jednat pouze s novým operátorem, který již zajistí kroky vedoucí k ukončení smlouvy u opouštěného poskytovatele. Současně se v případě využití práva na přenesení čísla zkracuje lhůta pro zánik smlouvy na dva pracovní dny ode dne vyrozumění opouštěného poskytovatele služby o žádosti účastníka o přenesení čísla. Rada souhlasila se zahájením veřejné konzultace návrhu této aktualizace OOP/10 (ZDE).

Rada dále projednala návrhy analýz trhu č. 1 - „velkoobchodní služby ukončení volání v jednotlivých veřejných telefonních sítích poskytovaných v pevném místě“ a trhu č. 2 – „velkoobchodní služby ukončení hlasového volání v jednotlivých mobilních sítích“ a souhlasila s odesláním dokumentů k připomínkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Rada ČTÚ také schválila Plán činnosti ČTÚ na rok 2020. Podrobněji se tomuto plánu bude věnovat lednová monitorovací zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…