ČVUT: CIIRC jednal s delegací z Tchaj-wanu o spolupráci v oblasti technologií a umělé inteligence

26.10.2021 17:56 | Tisková zpráva

V pondělí 25. října navštívili Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického (CIIRC ČVUT) zástupci firem a podnikatelských asociací z Tchaj-wanu. Cílem jednání bylo navázat spolupráci především v oblastech umělé inteligence, elektroniky a vývoje pokročilých strojů, a to jak na úrovni vědecko-výzkumné a průmyslové kooperace, tak na úrovni spolupráce průmyslových asociací.

ČVUT: CIIRC jednal s delegací z Tchaj-wanu o spolupráci v oblasti technologií a umělé inteligence
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Setkání na CIIRC ČVUT organizovalo Národní centrum Průmyslu 4.0, které zajistilo prohlídku Testbedu pro Průmysl 4.0 a v rámci česko-německého centra RICAIP umožnilo sdílet poznatky v oblasti digitalizace výroby, např. řešení Siemens Digital Enterprise.

„Dlouhodobou strategií CIIRCu je rozvoj mezinárodní spolupráce. Našimi partnery jsou nejen evropské asociace, výzkumné organizace či podniky, ale spolupracujeme také s organizacemi z Japonska či Koreje, kde je technický výzkum a vývoj na špičkové úrovni. Těší nás, že se podařilo navázat i na dřívější jednání právě s firmami z Tchaj-wanu, jejichž návštěva byla v minulých letech z důvodu covidové situace vynuceně zrušena,” říká Ondřej Velek, ředitel CIIRC ČVUT.

Mezi návštěvníky delegace byl Institut pro informační průmysl, Centrum výzkumu a vývoje přesných strojů, Tchai-wanská elektrotechnická asociace TEEMA a společnosti Taiwan AI Labs, Airoha Technology Corp. a CyCraft. Kromě sdílení poznatků možností digitalizace výroby byla hlavní pozornost zaměřena na předávání zkušeností ohledně technologického transferu výzkumu do praxe a zapojení do mezinárodních projektů.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

„Tchaj-wan je pro Národní centrum Průmyslu 4.0 jednoznačnou inspirací. Více než 3,5% HDP je alokováno na vědu a výzkum, přičemž podporovány jsou zejména technické obory. Tento fakt je patrný na celém ekosystému fungování vědecko-výzkumných pracovišť. Kupříkladu tchaj-wanský institut ITRI, který zaměstnává přes více než 6000 pracovníků, vyinkuboval více než 280 společností a je velice aktivně činný v zapojování se do mezinárodních projektů. Takové příklady je třeba neustále sledovat, vzít si z nich ponaučení tam, kde to dává smysl a pokud se najde možnost pro relevantní spolupráci, využít ji,” říká Robert Keil, manažer rozvoje obchodu Národního centra Průmyslu 4.0.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky je moderní vědecko-výzkumný ústav Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT), který spojuje excelentní výzkumné týmy, mladé talenty a unikátní know-how s cílem posouvat technologické hranice a navázat na to nejlepší z tradic českého technického vzdělávání. Těžiště výzkumné práce CIIRC ČVUT se zaměřuje na čtyři základní pilíře: průmysl, energetiku, chytrá města a zdravou společnost, a to jak v základním, tak aplikovaném výzkumu. CIIRC ČVUT byl založen v roce 2013, přičemž plný provoz zahájil v polovině roku 2017 v nově postavené budově. V současné době čítá více než 300 zaměstnanců v 8 výzkumných odděleních, která jsou doplněna tzv. Centry včetně Testbedu pro Průmysl 4.0. Oblast odborného zájmu CIIRC ČVUT je široká: zahrnuje umělou inteligenci, robotiku, automatické řízení a optimalizaci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, automatické rozhodování, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, bioinformatiku, biomedicínu či asistenční technologie. ČVUT CIIRC vytváří jedinečný ekosystém akademicko-průmyslové spolupráce, ve kterém využívá diverzifikované formy financování projektů z národních, evropských a soukromých zdrojů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…