ČVUT: Naděje pro lidstvo a ocenění pro Petra Distlera

29.01.2019 22:35

Jedno ze dvou ocenění rektora ČVUT za vynikající doktorskou práci za rok 2017 si dnes na slavnostním zasedání Vědecké rady ČVUT v Betlémské kapli převzal RNDr. Ing. Petr Distler, Ph.D. et Ph.D., vědecký pracovník Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (FJFI), za svou disertační práci nazvanou Studium extrakčních systémů pro separaci lanthanoidů a minoritních aktinoidů.

ČVUT: Naděje pro lidstvo a ocenění pro Petra  Distlera
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Práce je součástí celoevropského projektu, jehož cílem je uzavření jaderného palivového cyklu. Jinými slovy, zpracování jaderného odpadu ze štěpných reaktorů, které umožní jeho opakované využití a razantně zkrátí dobu, po kterou bude radioaktivní odpad v hlubinném úložišti představovat riziko pro životní prostředí.

„Radiotoxicita vyhořelého jaderného paliva samovolně klesne na úroveň uranové rudy, z které bylo palivo vyrobeno, za zhruba 300 tisíc let. Současná metoda přepracování odpadu PUREX sice zkracuje tuto dobu na 10 tisíc let, což však není dostatečné. V rámci našeho projektu pracujeme na koncepci Partitioning and Transmutation (Separace a transmutace), která by toto období zkrátila na přibližně 300 let. Zjednodušeně řečeno jde o to, že z odpadu extrahujeme složky s vysokou radioaktivitou a delšími poločasy přeměny, které se mohou dále využít, anebo transmutovat na prvky stabilní či s krátkým poločasem přeměny,“ vysvětluje Petr Distler. Díky tomu se objem odpadu výrazně zmenší a zároveň tak šetříme i přírodní zdroje. A jedním dechem dodává, že úspěch ve vědě vyžaduje i spolupráci: „Mezi naše nejbližší spolupracovníky patří kolegové na University of Reading a Northumbria University z Velké Británie.“

Petr Distler se tímto tématem zabývá od prvního ročníku svého bakalářského studia oboru jaderné chemie. O tom, jaký obor chtěl studovat, věděl už od druhého ročníku gymnázia, kdy na FJFI navštívil akci pro studenty středních škol Fyzikální týden (nyní Týden vědy na Jaderce). Vzhledem k jeho zájmu o tento obor a účastem v různých soutěžích včetně Chemické olympiády se již v počátcích svého studia začal věnovat i vědecké práci a vybral si právě výzkum týkající se přepracování jaderného paliva. Na toto téma tak postupně zpracovával bakalářskou, diplomovou i už zmíněnou disertační práci. Získal za ni také různá ocenění, například 1. místo v soutěži České nukleární společnosti a ÚJV Řež o nejlepší disertační práci (2017) nebo Ocenění Nadace Preciosa za vynikající disertační práci (2017). Jednu z cen mezinárodní úrovně, za 1. místo v Becquerel Prize for Nuclear, mu v červnu 2018 dokonce osobně předával laureát Nobelovy ceny za chemii z roku 2016 prof. Jean-Pierre Sauvage na francouzské ambasádě za přítomnosti dalších dvou francouzských nobelistů.

Kromě vědecké práce a výuky na katedře jaderné chemie FJFI Petr Distler také učí chemii na osmiletém Gymnáziu Altis na Praze 10. Evidentně je i dobrý učitel, o čemž svědčí i diplom Zlaté křídy za vedení cvičení k předmětu Fyzikální chemie 2 v minulém akademickém roce, který získal na základě hodnocení výuky studenty. „Upravil jsem cvičení tak, aby aktivní byli studenti a ne já. Takže nyní studenti pracují ve skupinách, vždy si jeden člen skupiny připraví příklad a vysvětlí ho ostatním, mají čas na diskusi a ke konci řešení daného příkladu si pokládají dotazy mezi skupinami, aby si prověřili, zda studované problematice opravdu rozumí. Jde o princip skupinové, často i kooperativní výuky a na základě zpětné vazby to vypadá, že studentům tento přístup vyhovuje,“ dodává Petr Distler s tím, že podobné principy aplikuje i ve výuce na gymnáziu. Vedle své vědecké a pedagogické činnosti se Petr Distler věnuje také propagaci vědy v rámci nejrůznějších akcí. V Chemické olympiádě je jedním z recenzentů úloh a každoročně vede studenty zapojené do soutěže Středoškolské odborné činnosti (SOČ).

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 94 studijních programů a v rámci nich 575 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…