ČVUT: Přednáškový cyklus November Talks na fakultě architektury

12.10.2017 12:16

Přednáškový cyklus na Fakultě architektury ČVUT představí v listopadu čtyři velká jména evropské architektury: Jacoba van Rijse, Keese Christiaansena, Rainera Mahlamäkiho a architektku Farshid Moussavi. Během série přednášek podporovaných nadací Sto Foundation vystoupí architekti, jejichž publikační činnost i výukové aktivity jsou na globální architektonické scéně výrazným propojením různých kultur.

ČVUT: Přednáškový cyklus November Talks na fakultě architektury
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Podtitulem Listopadových promluv (November Talks) jsou CONNECTIONS. "Co řečníky tohoto přednáškového cyklu spojuje? Pracují v mezinárodních souvislostech, řada z nich učí na zahraničních školách. Někteří z nich již přednášeli v dřívějších letech v rámci November Talks na jiných partnerských školách – Miláně, Grazu, Paříži anebo v Londýně. Propojení česká architektura potřebuje jak sůl," vysvětluje prof. Zdeněk Zavřel, proděkan pro zahraniční vztahy Fakulty architektury ČVUT.

Přednášky se budou konat vždy v pondělí od 18.30 hodin, ve dnech 6. 11. (Jacob van Rijs – MVRDV), 13. 11. (Rainer Mahlamäki - LAHDELMA & MAHLAMÄKI ARCHITECTS) a 20. 11. (Kees Christiaanse – KCAP) v přednáškové síni Gočár, Fakulta architektury ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6 – Dejvice. Cyklus uzavře 27. 11. přednáška Farshid Moussavi v Betlémské kapli, Betlémské nám. 255/4, Praha 1 – Staré Město. Vstup na přednášky je zdarma, bezbariérový.

Cyklus je součástí série, kterou 12. rokem organizuje nadace Sto Foundation na šesti předních evropských školách architektury. Na Fakultě architektury ČVUT se koná třetím rokem.

Informace o přednášejících

Jacob van Rijs – MVRDV
Jacob van Rijs je nizozemský architekt a urbanista. Studoval spolu s Winy Maasem a Nathalie de Vries na TU Delft. Brzy poté trojice přátel založila v roce 1993 vlastní architektonickou kancelář MVRDV. Vedle bohaté architektonické praxe se věnuje výuce architektury, kdy jako hostující profesor působil na významných školách (Berlage Institute Amsterdam, TU Berlin, Tokyo Institute of Technology a další). Práce Jacoba van Rijse a rotterdamské kanceláře MVRDV byla oceněna mezinárodními cenami a je publikována po celém světě včetně monografických publikací. Jacob je posledním ze slavné trojice, kdo bude přednášet na ČVUT. Nathalie de Vries se zúčastnila v roce 2008 manifestace Dutch Ladies, Winy Maas přednášel v rámci Dutch Footprint v roce 2013 v Betlémské kapli. (Více ZDE)

Rainer Mahlamäki - LAHDELMA & MAHLAMÄKI ARCHITECTS
Profesor Rainer Mahlamäki je finský architekt a děkan fakulty architektury univerzity v Oulu. Přes dvacet let spolupracuje s kolegou Ilmari Lahdelmou, se kterým založil roku 1997 kancelář Lahdelma & Mahlamäki Architects. Ve svém portfoliu mají významné stavby jak ve Finsku, tak po celé Evropě. Například budovy helsinské university či Muzeum historie polských židů ve Varšavě, které získalo mnohá ocenění, například Chicago Athenaeum - The International Architecture Award. (Více ZDE)

Kees Christiaanse – KCAP
Prof. ir. Kees Christiaanse studoval architekturu a urbanismus na TU Delft. Ještě před ukončením studia spolupracoval s Remem Koolhaasem v Office for Metropolitan Architecture (OMA), kde se stal v roce 1983 partnerem. O šest let později založil v Rotterdamu svou vlastní kancelář, nyní KCAP Architects&Planners. Během své kariéry Kees kombinuje architektonickou praxi s výukou a výzkumem; pracoval na prestižních univerzitách a výzkumných pracovištích (TU Berlin, ETH Zürich, či Future Cities Laboratory v Singapuru). V roce 1993 se zúčastnil v Praze sympozia „Dutch model of social housing“, které pořádala CSAF ve spolupráci s Útvarem hlavního architekta. Podílel se výrazně na přípravě „Hafen city“ v Hamburgu. V roce 2009 se stal kurátorem 4. Mezinárodního architektonického bienále v Rotterdamu s názvem „Open city - Designing Coexistence“. V roce 2016 mu bylo uděleno ocenění „2016 RIBA International Fellowship“ za jeho přínos v architektuře. (Více ZDE)

Farshid Moussavi - Farshid Moussavi Architecture (FMA)
Farshid Moussavi je architektka, vedoucí kanceláře Farshid Moussavi Architecture (FMA) a profesorka Harvardské university. Na přelomu století spoluzaložila londýnský ateliér Foreign Office Architects (FOA), který se proslavil jako jedna z nejvíce kreativních kanceláří - zahrnující jak architekturu, urbanismus, tak krajinářskou architekturu. Farshid Moussavi získala vzdělání na Harvard’s Graduate School of Design, University College London a Dundee University, vyučuje a externě působí na mnoha akademických institucích po celém světě. Byla zvolena členkou Královské akademie umění v Londýně v roce 2015. Ve třech významných publikacích: Function of ornament, Function of form a Function of style – rozvádí do šířky svůj výzkum a výuku na Harvardu. (Více ZDE)

Více informací o přednáškovém cyklu najdete ZDE

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…