ČVUT v Praze umožní středoškolákům vyzkoušet si práci vědců na urychlovači ve švýcarském CERN

18.03.2016 8:15

V pátek 18. března pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s laboratořemi v CERN jedinečnou akci pro studenty středních škol nazvanou 12th International Masterclasses 2016 – Hands on Particle Physics. Akce se bude konat v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (Břehová 7, Praha 1).

ČVUT v Praze umožní středoškolákům vyzkoušet si práci vědců na urychlovači ve švýcarském CERN
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Pro středoškoláky jsou připraveny úvodní přednášky pro seznámení se se světem mikročástic a následně sami studenti zpracují data získaná na experimentech v laboratořích CERN. Mohou se stát vědci pracujícími na tomto urychlovači a zkusit si detekovat Higgsův boson, objevit antičástice nebo pracovat na zcela nových datech.  Na závěr celého dne bude připravena videokonference, v níž se propojí ČVUT v Praze s univerzitami v Sao Paolu, Nantes, Štrasburku a s vědci z CERN. Společně pak budou porovnávat dosažené výsledky z jednotlivých experimentů a jejich fyzikální důsledky.

„Akci tohoto rozsahu pořádáme již pátým rokem. Pro obrovský zájem jsme museli navýšit kapacitu z původních třiceti studentek a studentů na dnešních šedesát. Každý zájemce si mohl vybrat, zda bude zpracovávat data z experimentů ALICE nebo ATLAS na LHC. Tím jsme MasterClasses ještě více zatraktivnili,“ říká dlouholetý hlavní organizátor Mgr. Jaroslav Bielčik, Ph.D., z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, jenž se částicové fyzice věnuje na světové úrovni v prestižních experimentech v CERN a BNL.

Celá akce má velkou podporu i ze strany fakulty a univerzity. „Jsem velice rád, že vědečtí pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze jsou zapojeni do projektu v CERN, BNL a Fermilabu. Můžeme tak hostit zájemkyně a zájemce o fyziku mikrosvěta právě u nás na fakultě,“ konstatoval děkan fakulty prof. Ing. Igor Jex, DrSc., a dodává: „Českou část projektu organizujeme ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERN. Bez excelentních pracovníků v tomto odvětví bychom však tuto spolupráci nikdy neuzavřeli.“

12th International Masterclasses 2016 – Hands on Particle Physics se též stává startovním bodem pro několikaletý projekt Okna mikrosvěta dokořán, který odborníci na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT rozjíždějí. Zapojeni do něho budou studenti i pedagogové, a to samostatně i v celých skupinách. Cílem projektu je zajímavou a zábavnou formou přilákat mladé lidi ke studiu přírodních věd a techniky a podpořit pedagogy při výuce fyziky částic. Ta bývá na mnoha školách prezentována jen minimálně, jelikož sami učitelé nemají dostatečné informace a pomůcky pro výklad tohoto tématu.

Více informací najdete na stránkách http://mc.casticova-fyzika.cz a www.physicsmasterclasses.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…