CZ Biom: Energetické plodiny zachraňují české zemědělství

02.09.2012 11:00

Česká společnost ornitologická nešťastně zkritizovala pěstování energetických plodin s pomocí evropských dotací – konkrétně kukuřici a bionaftu a zahájila proti nim petici. CZ Biom podporuje ochranu životního prostředí, ale útok na bionaftu a bioplyn podle něj, i přestože se dozajista jedná o téma, které pomůže upoutat pozornost, řešením rozhodně není.

CZ Biom: Energetické plodiny zachraňují české zemědělství
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Navíc, co se týče diverzifikace pěstovaných plodin, biopaliva konkrétně bioetanol naopak pomáhají zachránit ČSO zmiňovanou českou cukrovou řepu, která by jinak, vzhledem k limitům na výrobu cukru v rámci EU, neměla využití.

Ani argumenty proti kukuřici neobstojí a obavy jsou bohužel účelově nadhodnocené. Už jen proto, že kukuřice není jediná plodina, ze které vyrábí bioplyn. Na ten se dají použít i travnaté porosty.

 Mezi energetické plodiny lze navíc počítat i plantáže rychle rostoucích dřevin, které v zemědělské krajině vytváří ekostabilizující funkci a jsou vítaným biotopem pro řadu ptačích druhů.

 Samotné kritizované tzv. energetické plodiny, mezi které patří řepka olejná a kukuřice je navíc třeba hodnotit v ekonomicko-společenském kontextu. Často právě nepotravinové využití zemědělských ploch pomáhá, obzvlášť v době ekonomické krize zemědělcům finančně “přežít“.

 Je otázka, jestli likvidace českého zemědělství je to řešení, které chce Česká společnost ornitologická prosazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…