ČZU: Včelí mikroflora může být klíčem k prevenci onemocnění

15. 4. 2015 12:19

Vědci z České zemědělské univerzity v Praze s kolegy z Akademie věd České republiky a Výzkumným ústavem včelařským v Dole popsali přirozené změny mikroflory včel, ke kterým dochází v průběhu včelího života. Jejich poznatky, které publikovali ve vědeckém časopisu PLOS ONE, mohou vést k vývoji nového účinného přípravku pro podporu imunity a zdraví včel.

ČZU: Včelí mikroflora může být klíčem k prevenci onemocnění
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Včely jsou poslední dobou sužovány řadou nemocí. Jejich zdraví je pro náš život přitom zásadní, neboť opylují většinu hlavních světových plodin. Jediná včela má ve svém střevě 50 miliard bakterií a jejich vzájemné zastoupení určuje její zdraví. Vědecké poznání na tomto poli je velmi kusé, zcela chybí informace o tom, které kmeny jsou fyziologicky významné, a nemusí to nutně být ty nejvíce zastoupené. „Nerovnováha mezi mikrobiálními obyvateli trávicího traktu může včely oslabovat, ale tyto vztahy jsou velmi odlišné od savců. Nejde jim tyto bakterie podávat na slepo bez hlubší znalosti a myslet si, že to bude mít příznivý vliv," říká vědecká pracovnice Ing. Zuzana Hroncová z ČZU.

Včela dělnice se vyvíjí v buňce plástu z nakladeného vajíčka, mění se na larvu, kuklu a dospělce a celý proces trvá 18 dní. Výzkum přinesl zajímavé zjištění – od prvního dne vývoje v traktu převažují tzv. gammaproteobakterie. Pátý a šestý den ale dojde ke změně a u larvy se prudce zvedne množství laktobacilů. To pak vzápětí poklesne spolu s tím, jak se včela zakuklí a začne se jí přetvářet trávicí trakt na trakt dospělce. V průběhu této změny laktobacily mizí a zůstanou opět gammaproteobakterie, ovšem jen ve velmi malém množství. Poté, co se včela prokouše ven z plástu, během týdne se její trakt osídlí laktobacily a gammaproteobakteriemi v poměru přibližně 1:9, a dosáhne početního maxima. Od této chvíle počty bakterií neustále klesají.

Na sklonku svého života je pak dospělá včela téměř bez bakterií. Před vědci je teď zjistit, zda je tento pokles přirozenou dynamikou nebo negativním jevem, kterému bychom mohli čelit.

Výsledky výzkumu byly publikovány v prestižním časopisu PLOS ONE. Publikace je volně přístupná na: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118707.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2013 ČZU uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také získala prestižní ocenění ECTS Label.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce: Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu

22:27 Česká obchodní inspekce: Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu

Na začátku topné sezóny České obchodní inspekce upozorňuje spotřebitele, aby si při nákupu palivovéh…