Čápi černí znovu hnízdí v Podyjí. Dva páry vyvedly čtyři mláďata

22.07.2018 17:30

Je to pohled, který jste poslední dva roky nad Podyjím vidět nemohli. Nad Sealsfieldovým kamenem krouží dvojice čápů černých a hledá potravu pro svá mláďata. Jsou jedním ze dvou párů, který letos v národním parku zahnízdil. Ornitologové doufají, že se tento výrazný pták nad údolí řeky znovu natrvalo vrátil.

Čápi černí znovu hnízdí v Podyjí. Dva páry vyvedly čtyři mláďata
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

V posledních letech nebyla populační situace čápů černých na území národního parku vůbec příznivá a pravděpodobně dva poslední roky zde k hnízdění vůbec nedošlo. V Podyjí se přitom čápi pravidelně vyskytovali a hnízdili již před vyhlášením národního parku. Vše nasvědčuje tomu, že se nyní situace obrací k lepšímu.


Malí čápi černí na hnízdě v Podyjí. FOTO: Hynek Matušík

„Území parku aktuálně obývají dva páry čápů černých. Na svých hnízdech krmí každý po dvou mláďatech. Pro svá hnízda si čápi vybrali klidné oblasti na východě a západě Podyjí,“ popisuje zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Východní hnízdo je umístěno na statném dubu. Pro to západní si ptáci vybrali uschlý smrk. „Jeho budoucnost v následujících letech je tak nejistá,“ dodává Mačát.


Kroužkovatel Hynek Matušík zkoumá čapí hnízdo v Podyjí. FOTO: Zdeněk Mačát / Správa Národního parku Podyjí

Ornitologové podyjská mláďata čápů také okroužkovali a zkontrolovali situaci na hnízdě. „Pro kroužkování byly využity dva druhy kroužků. Ornitologický, klasický hliníkový malý kroužek s unikátním kódem a větší plastový odečítací kroužek, který také nese unikátní kód, ale je možné jej použít pro identifikaci jedince na velké vzdálenosti pomocí dalekohledu,“ popsal Mačát. Z těchto pozorování pak vznikají hodnotné údaje, které jsou nezbytné pro pochopení migrace černých čápů.

Odborníci už nyní vědí, že čápi z Moravy a Čech létají na různá místa na východě ale i na západě Evropy a Afriky. Potenciál pro výzkum v Podyjí je tak obrovský. „Bude tedy nesmírně zajímavé zjistit, kam se vydají podyjská mláďata letos v zimě. A jestli tedy patří k čápům zimujícím v Izraeli nebo ve Španělsku a jaký bude jejich další osud. To vše by nám mohly prozradit instalované kroužky,“ věří Mačát.


Kroužkovaný čáp černý. Ilustrační fotografie. FOTO: Zdeněk Mačát / Správa Národního parku Podyjí

Na hnízdech ornitologové nalezli i dvě neoplozená vajíčka. Ty předali do sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Čáp černý je druh, který obývá lesní komplexy s vodními toky. Hnízdo staví převážně na stromech nebo skalách. Páry se tvoří na zimovišti a na hnízdiště již přilétají společně. Hnízdo je tvořené z větví a vnitřní část je vystlaná mechem či trávou. Samice snáší 3-5 vajec, na kterých sedí oba rodiče. O vylíhlá mláďata se starají také oba rodiče. Potravu čáp transportuje v hrdelním vaku a mláďatům ji vyvrhuje na okraj hnízda. Hlavními složkami potravy jsou ryby, méně často žáby, plazi a drobní savci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…