Celiakie: 5 485 nemocných loni dostalo od VZP na bezlepkovou dietu 16 milionů korun

13.05.2015 11:10

O desítky procent stouply v loňském roce částky, které VZP vyplatila svým klientům trpícím celiakií jako příspěvky na bezlepkovou dietu. Na Karlovarsku byl nárůst vyplacené částky bezmála 60 %, v Moravskoslezském kraji dosáhl téměř 37 %.

Celiakie: 5 485 nemocných loni dostalo od VZP na bezlepkovou dietu 16 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Výše příspěvku pro celiaky je u VZP suverénně nejvyšší ze všech zdravotních pojišťoven - pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, mohou na bezlepkovou dietu získat ročně až 6 tisíc korun. Nabídka trvá i letos. Pojišťovna to dělá proto, že se snaží nadstandardně pomáhat lidem, kteří se musí s touto diagnózou potýkat. Mezinárodní den celiakie připadá na sobotu 16. 5. 2015.

Odborníci odhadují, že v České republice je celiakií postiženo až 50 tisíc lidí, ovšem jen u zlomku z nich byla nemoc diagnostikována. VZP evidovala v roce 2014 více než 8 tisíc pacientů s touto diagnózou. Příspěvek na bezlepkové potraviny jich čerpalo 5 485.

Celková částka, kterou loni největší tuzemská zdravotní pojišťovna vyplatila celiakům v rámci benefitů, přesáhla 16 milionů korun. Z toho nejvíce vyčerpali pojištěnci z Jihomoravského kraje, Prahy a Ústeckého kraje. Největší nárůst ve vyplacených příspěvcích zaznamenal prozměnu Karlovarský kraj, Moravskoslezský kraj a Královéhradecký kraj. Podrobně ukazuje výši loni vyplacených částek a rozdíl oproti roku 2013 následující tabulka.

VZP poskytuje příspěvek na bezlepkové potraviny už od roku 2008. Jeho výše od té doby výrazně stoupla. Ještě například v roce 2010 to bylo jen 1 800 korun.

Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Požití lepku se u postižených projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi v důsledku zánětlivého poškození střeva. Proto musí dodržovat bezlepkovou dietu, což je ovšem finančně náročné.

Aby mohli klienti VZP čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu, musí předložit mimo jiné doklad o diagnóze celiakie (pokud dosud tento doklad nepředložili). Tu je možno jednoznačně stanovit pouze na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané desetkrát vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma. Vyplácení příspěvku bude letos opět rozděleno do dvou etap – za první a druhé pololetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…