Celní správa: Akce LIBRA - kontrolní vážení s podezřením na přetížená vozidla

13.07.2022 21:35 | Tisková zpráva

Na základě podnětu od veřejnosti a následné analýzy celní správy se konala v měsíci červnu kontrolní akce s názvem LIBRA, jež byla určena mobilním hlídkám v terénu. Kontroly byly zaměřeny na jednu z mnoha kompetencí celníků, a to nízkorychlostní kontrolní vážení s podezřením na přetížení nákladních a dodávkových vozidel.

Celní správa: Akce LIBRA - kontrolní vážení s podezřením na přetížená vozidla
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Takto přetížená vozidla totiž nejen ničí pozemní komunikace, ale i brzdná dráha v případě nouzového brždění se razantně prodlužuje, čímž dochází k ohrožení ostatních účastníků silničního provozu. Kontroly probíhaly převážně na dálnicích.

Celkem bylo zapojeno deset úřadů (Celní úřad pro Zlínský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský, Jihočeský kraj a Celní úřad pro hlavní město Prahu), které na základě poskytnuté analýzy a svých místních znalostí provedly kontroly, a to jak samostatně, tak v součinnosti s Centrem služeb pro silniční dopravu.

Bylo zkontrolováno celkem 163 zájmových vozidel a prověřeno 432 subjektů. Mobilní hlídky zjistily 46 porušení, byly uděleny pokuty v celkové výši 150 000 korun a vybrány kauce ve výši 104 000 Kč. Hlídky narazily mezi kontrolovanými i na několik dlužníků, od kterých vybraly 20 500 korurn.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Mezi hříšníky se objevili i takoví jedinci, kteří překročili povolenou hmotnost až dvojnásobně. U takovýchto markantních přetížení kromě pokuty lze udělit i zákaz jízdy do odstranění závady (přeložení části nákladu na další vozidlo).

Nejvíce pozitivních kontrol (14) měl Celní úřad pro Olomoucký kraj, který rozdal za přestupky pokuty ve výší 66 500 korun a vybral 36 000 korun na kaucích. Následoval Celní úřad pro hl. město Prahu s pokutami ve výši 43 000 korun a kaucemi 9000 korun.

Kromě přetížených vozidel bylo zjištěno porušení v oblasti přepravy nebezpečných látek (ADR) a zajištěno 8400 kusů cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…