Celní správa: Celníci na jihu Čech kontrolují zaměstnávání cizinců

06.10.2022 18:47 | Tisková zpráva

?Od začátku letošního roku provedli jihočeští celníci celkem 14 kontrol, zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti, přičemž zkontrolovali 11 podnikatelských subjektů a celkem 135 fyzických osob.

Celní správa: Celníci na jihu Čech kontrolují zaměstnávání cizinců
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Za poslední tři měsíce pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj zjistili celkem 68 osob, u nichž vzniklo důvodné podezření z porušení uvedeného zákona tím, že příslušní zaměstnavatelé umožnili výkon nelegální práce a zároveň nesplnili ohlašovací povinnost ve vztahu k místně příslušnému úřadu práce. Při červencové kontrole ve Strakonicích zjistili podezření z umožnění výkonu nelegální práce a nesplnění informační povinnosti u 24 občanů cizí státní příslušnosti, a dále podezření z nesplnění informační povinnosti zaměstnavatele u 4 občanů Evropské unie.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

V srpnu v obci Kaplice pojali podezření z výkonu nelegální práce u 5 osob cizí státní příslušnosti a také z nesplnění informační povinnosti zaměstnavatele u 7 osob cizí státní příslušnosti.

Při posledních dvou kontrolách v Kaplici a v Českých Budějovicích v měsíci září pracovníci dohledu nad subjekty zjistili celkem 28 osob cizí státní příslušnosti, u nichž vzniklo podezření z výkonu nelegální práce.

Veškerá odhalená porušení jsou postupována oblastnímu inspektorátu bezpečnosti práce k projednání. V rámci správního řízení lze za porušení zákona uložit fyzické osobě sankci až pět milionů korun a právnické osobě až do výše deset milionů korun.

Kontrola zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí, které Celní správa České republiky vykonává. Cílem pravidelných kontrol je odhalení umožnění výkonu nelegální práce ze strany zaměstnavatelů, jehož důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…