Celní správa: Celníci odhalili v Olomouckém kraji nelegální výrobnu lihu

17.03.2022 16:34 | Tisková zpráva

Výroba domácího alkoholu bez zaplacení spotřební daně je neustále v kurzu. Druhý březnový týden se o tom přesvědčili i celníci v Olomouckém kraji, kterým se v součinnosti s policisty z obvodního oddělení Konice, podařilo objevit nelegální výrobnu lihu. Ta se nacházela právě v okolí zmíněného města. Jedná se přitom o protiprávní jednání, za které může být udělena velmi vysoká pokuta.

Celní správa: Celníci odhalili v Olomouckém kraji nelegální výrobnu lihu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Podle zákona o lihu může být líh vyráběn a upravován pouze v lihovaru nebo zvláštním lihovaru, schváleném ústředním orgánem státní správy a také v pěstitelské pálenici, která získá povolení od Ministerstva zemědělství. Důležité je také upozornit, že je zakázáno jakékoliv nakládání s neznačeným lihem.

Při neodborné výrobě lihu může dojít nejen k explozi destilačního zařízení, ale i ke kontaminaci alkoholu toxickým metanolem, který vzniká právě při výrobě lihu. Jeho případné vypití pak může způsobit závažné zdravotní potíže.

Nezákonnou výrobu alkoholu měl v tomto případě na svědomí čtyřicetiletý muž. Po vstupu do objektu nelegální palírny hlídka zjistila, že se zde nachází zařízení k výrobě lihu, několik nádob s čirou tekutinou zapáchající po lihu a také plastové nádoby s kvasem. Na místě tedy bylo zajištěno výrobní zařízení, zhruba 64 litrů lihu a 750 litrů kvasu.

Nelegální výrobce musí nyní počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně, ale i s případnou sankcí, která může být udělena až do výše 10 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…