Celní správa: Drogy v Kinder vajíčku, léky v chladírenském voze, řidiči bez řidičáku...

19.02.2024 19:02 | Tisková zpráva

Rok 2023 bilancovali i pardubičtí celníci. V rámci výkonu svých kompetencí se při kontrolách setkali mimo jiné i s drogami ukrytými v plastovém obalu od Kinder vajíčka, objevili tři palety léků s pseudoefedrinem převážené v chladírenském voze. Zajistili patnáct osob, které řídily i přes vyslovený zákaz řízení. V osmi případech zadrželi registrační značky a při silničních kontrolách vybrali přes 596 tisíc korun od řidičů, kteří neměli uhrazenou pokutu uloženou za dopravní přestupek. Toto a mnohé další řešili celníci z Východních Čech při své kontrolní činnosti v roce 2023.

Celní správa: Drogy v Kinder vajíčku, léky v chladírenském voze, řidiči bez řidičáku...
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Uplynulý rok řešili v 39 případech zboží podezřelé z porušování některých práv duševního vlastnictví. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla 32 milionů korun. Padělky známých značek se ukázaly nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách. Mezi nejčastěji kopírované zboží patří vedle textilu, obuvi a módních doplňků také hračky, oblíbené jsou sběratelské hrací karty, drogistické výrobky, prací prášky či příslušenství k mobilním telefonům. Na trhu se objevují také padělky potravin, které jsou pro obchodníky zajímavým prodejním artiklem.

V loňském roce evidoval celní úřad 680 zpravodajských jednotek s povinností vykazovat údaje pro statistické účely o obchodu se zbožím mezi Českou republikou a jinými členskými státy Evropské unie.   Za rok 2023 bylo provedeno celkem 56 kontrol vykazování Intrastatu, z toho 50 kontrol bylo ukončeno s pozitivním výsledkem. Celková hodnota nevykázaného zboží přesáhla 2 miliardy korun.

Při kontrolách zaměřených na přepravu vybraných výrobků (zboží zatíženého spotřební daní) zajistili celníci v regionu více než 153 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 7 kilogramů tabáku, 1,5 kilogramů zahřívaných tabákových výrobků a 795 litrů minerálních olejů. V rámci prodeje a skladování lihovin a tabákových výrobků odhalili Pardubičtí 51 porušení. V 31 případech se jednalo o nepředložení nabývacích dokladů a neprokázání zdanění výrobků, ve zbývajících případech šlo o prodej lihovin a tabákových výrobků bez kolku. Celkový daňový únik byl vyčíslen bezmála na 600 tisíc korun.

Silniční kontroly za rok 2023 odhalily 468 řidičů bez zaplacení elektronické dálniční známky a 275 vozidel nad 3,5 tuny, která užila dálnici nebo označené úseky silnic I. třídy bez zaplacení mýtného. Kontrola dálniční známky mnohdy odhalí i jiné prohřešky, například řidiče se zákazem řízení, neplatiče, nebo nelegální migraci. Čtrnáct osob bez dokladů ponechal převaděč svému osudu na okraji dálnice D35 v okamžiku, kdy se celníci chystali zkontrolovat vozidlo bez zaplacené dálniční známky.

Mobilní hlídky v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu zadržely osmnáct osob, u nichž bylo zjištěno přechovávání omamných a psychotropních látek nebo prekurzorů k jejich výrobě. Rekordmanem se stal rumunský řidič, který převážel šest set kilogramů léků s obsahem efedrinu a pseudoefedrinu v chladírenském voze.
Bilance loňského roku je 1 629 842 nalezených kusů tablet (prekurzorů) k výrobě drog, dovoz 215 gramů pervitinu a menší množství hašiše, LSD, marihuany, extáze. Osoby ukrývají drogy v zavazadlech, peněženkách, kapsách oděvů, v prostorách vozidla. Celníci nalézají i sofistikovanější úkryty. Příkladem je cizinec, který se pokusil pod záminkou toalety vyhodit pervitin uschovaný v plastovém obalu od Kinder vajíčka.  Černý trh tak díky kontrolní činnosti celníků přišel o zboží v hodnotě více než 140 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …