Celní správa: Milostivé léto 2023

02.07.2023 16:44 | Tisková zpráva

Od prvního července je nově účinný zákon o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, který je znám pod pojmem Milostivé léto 2023. Umožňuje fyzickým osobám (včetně fyzické osoby podnikatele) odpuštění příslušenství daně. Osoby si mohou rovněž požádat o rozložení nedoplatku na splátky.

Celní správa: Milostivé léto 2023
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Milostivé léto 2023 se vztahuje na daňový dluh evidovaný celním úřadem do 30. září 2022 a který byl uhrazen do konce listopadu 2023. Fyzická osoba může požádat u příslušného celního úřadu v období od 1. července do 30. listopadu 2023 o odpuštění příslušenství daně. Příslušenstvím daně se rozumí úrok z prodlení, úrok z posečkané částky, penále, náklady řízení včetně exekučních nákladů a pokuta za opožděné tvrzení daně. Základní podmínkou mimořádného odpuštění příslušenství daně je však uhrazení nedoplatku u celního úřadu.

V případě, že je nedoplatek na dani vyšší než 5 000 Kč, může fyzická osoba požádat o rozložení úhrady nedoplatku na splátky na základě podané žádosti. Celní správa ČR připravila žádost ve formě elektronického formuláře, která nepodléhá správnímu poplatku.

Milostivé léto 2023 se nevztahuje na nedoplatky související s celním dluhem.

Žádost daňového subjektu musí být podána u věcně a místně příslušného správce daně, u kterého je evidován příslušný rozhodný nedoplatek. V rámci dělené správy tak může daňový subjekt podávat více žádostí, pokud má rozhodné nedoplatky u více celních úřadů. Forma žádosti není omezena, jedná se o obecné podání (listinná podoba, elektronicky nebo ústně do protokolu). Detailní informace jsou zveřejněny na stránkách celní správy.

 Daňové nedoplatky vůči finanční správě lze obdobným způsobem vyřešit u příslušného finančního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…