Celní správa: Řada řidičů neplatí poplatek za užití dálnice

14.07.2023 10:01 | Tisková zpráva

Téměř 200 tisíc korun vybrali ústečtí celníci během prvního prázdninového týdne na pokutách od řidičů jedoucích po dálnici D8 bez uhrazeného poplatku.

Celní správa: Řada řidičů neplatí poplatek za užití dálnice
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Začátek letních prázdnin a s ním související turistická či dovolenková sezóna se odrazil i na zvýšeném počtu řidičů jedoucích po dálnici D8. Řada z nich však „opomněla“ uhradit časový poplatek, tzv. elektronickou dálniční známku.
    
Jen za první prázdninový týden (od 1. 7. do 9. 7.) zjistili celníci na dálnici D8 mezi státní hranicí a Prahou 121 porušení, spočívající v absenci uhrazení dálničního poplatku. Za tento přestupek uložili neukázněným řidičům pokuty v úhrnné výši 195.400 korun. Průměrná pokuta tak činila 1.615 korun. Více než polovinu hříšníků tvořili cizinci (53 %). K uhrazení pokuty využilo již tradičně přenosné platební terminály 82 řidičů, 22 řidičů zaplatilo pokutu hotově a dalších 17 zejména tuzemských provinilců zvolilo složenku.

Za první pololetí ústečtí celníci odhalili na svěřeném úseku dálnice D8 již 1 678 řidičů, kteří použili zpoplatněné úseky dálnice, aniž by uhradili časový poplatek. Za tento přestupek jim byly uloženy v příkazním řízení na místě pokuty v celkové výši 2 374 300 korun. Dvanáct případů celníci postoupili do správního řízení. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 došlo k navýšení počtu přistižených hříšníků a úměrně k tomu i částky vybrané na pokutách. (Loni ústečtí celníci za stejné období zjistili 1 056 porušení a na místě vybrali 1 322 800 korun. Deset případů skončilo ve správním řízení).     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…