Celní správa: Řidiči vezli nadlimitní množství pohonných hmot i lihovin

26.06.2022 16:51 | Tisková zpráva

Další nelegálně přepravované pohonné hmoty, víno, ale i destilát odhalili ústečtí celníci při silničních kontrolách v uplynulých dnech.

Celní správa: Řidiči vezli nadlimitní množství pohonných hmot i lihovin
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Ústečtí celníci řešili během jednoho týdne hned několik případů nadlimitních přeprav vybraných výrobků, kterých se dopustili cizinci, tedy řidiči z Rumunska. Všechny se udály na dálnici D8.

Nejprve nedaleko obce Petrovice zastavila mobilní hlídka celníků ke kontrole řidiče, který v nákladovém prostoru dodávky převážel 10 plastových 25 litrových barelů. Pět z nich již bylo prázdných, v ostatních se nacházela motorová nafta.

Pak si u Lovosic celníci vytipovali ke kontrole dodávku s přívěsným vozíkem moldavské imatrikulace. Na dotaz hlídky, zda se ve vozidle nacházejí cigarety či jiné vybrané výrobky rumunský řidič celníkům sdělil, že má jen pár krabiček cigaret pro osobní potřebu. Při kontrole zavazadlového prostoru ale celníci odhalili pod zavazadly ukrytý nerezový sud tzv. KEG. Jak se později ukázalo obsahoval 30 litrů moldavského vína. Při následné kontrole přívěsného vozíku zaujaly celníky dvě krabice obalené černou folií. Řidič tvrdil, že v jedné jsou brambory a ve druhé cibule. Když celníci krabice rozbalili, objevili uvnitř čtyři plastové kanystry každý o objemu 5 litrů s čirou kapalinou a lihovým odérem. Kontrolním měřením byla objevené pálence zjištěna lihovitost 73 procent.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

O den později celníci na stejném stanovišti objevili v nákladovém prostoru dodávky, též s rumunskou poznávací značkou, jeden 60 litrový a dva 25 litrové barely. Ty obsahovaly načervenalou kapalinu se zápachem minerálního oleje. Celníci odebrali orientační kontrolní vzorek i z nádrže vozidla. Provedený test reagoval pozitivně na přítomnost značkovače.

Protože hříšníci, směřující nejčastěji do sousedního Německa, nebyli při kontrole schopni předložit žádný doklad, který ukládá zákon, celníci nalezené nadlimitní množství vybraných výrobků zajistili. V celkovém součtu se jednalo o 200 litrů motorové nafty, 30 litrů vína a 20 litrů destilátu. Zajištěné vybrané výrobky propadnou ve prospěch státu.

Zákon o spotřebních daních jasně uvádí, jaké množství vybraných výrobků je možné bez patřičných dokladů převážet pro osobní spotřebu. Jelikož ustanovení zákona vychází ze směrnice Evropské unie, platí obdobná pravidla i v ostatních členských státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…