Celní správa: S trasováním pomáhají i jihočeští celníci

03.12.2020 22:11

Pracovníci celního úřadu pro Jihočeský kraj aktivně pomáhají v boji proti epidemii onemocnění COVID-19. Podílí se na provádění epidemiologických šetření a darují krevní plazmu.

Celní správa: S trasováním pomáhají i jihočeští celníci
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Vysoký počet osob s onemocněním COVID-19 vyžaduje provádění značného počtu epidemiologických šetření, obecně známých jako trasování. V listopadu se do jejich provádění zapojili i pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj. Na výzvu vedení celního úřadu reagovalo celkem deset pracovníků z řad celníků i civilních zaměstnanců, kteří se dobrovolně zapojili do procesu trasování. Technické prostředky jim k tomu zajistil celní úřad. Samozřejmě museli absolvovat zaškolení v používání specializovaného informačního systému, který v rámci celé České republiky generuje rizikové kontakty osob, u nichž se prokázalo onemocnění COVID-19.

Tyto osoby, u nichž je nutno zahájit epidemiologické šetření, jihočeští celníci telefonicky kontaktují. Volanému sdělí základní informace a reagují na jeho případné dotazy. V následující fázi mu vypisují elektronickou žádanku na test COVID-19, stanovují délku a režim karantény a předávají další instrukce. Informace získané od kontaktované osoby neprodleně zadávají do informačního systému k dalšímu využití příslušnou hygienickou stanicí. Jednoznačně jde o činnost, která klade vysoké nároky na komunikační schopnosti trasujících a je navíc poměrně náročná technicky i časově. Jeden telefonát může trvat i několik desítek minut.

Získané zkušenosti ukázaly, že poté, co byli proškoleni a technicky vybaveni, mohou se jihočeští celníci efektivně podílet na provádění epidemiologických šetření.

Aktivně se na zvládnutí epidemie nemoci COVID-19 podílí i ti pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj, kteří po vyléčení z této nemoci darovali krevní plazmu či se případně se k jejímu odběru připravují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…