Celní správa: Usnadnění mezinárodního obchodu

10.03.2018 9:40

V letošním roce uplyne 10 let, co Evropská komise ve spolupráci s celními správami všech členských států zavedla na celém území EU program oprávněného hospodářského subjektu.

Celní správa: Usnadnění mezinárodního obchodu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Hlavním cílem tohoto programu je poskytnout zjednodušení v rámci celních operací a především zajistit vyšší bezpečnost dodavatelskému řetězci. Tato koncepce vychází z iniciativy a dokumentu Světové celní organizace „Security and Safety Framework of Standards", který byl přijat v červnu 2005, přičemž se nejedná o program, který byl implementován pouze v podmínkách Evropské unie, ale byl zaveden již v 73 zemích světa a v dalších 17 zemích je ve fázi příprav na jeho přijetí.

Hospodářské subjekty, které mají zájem čerpat výhody pramenící z tohoto statusu v oblasti celního řízení, musejí splňovat podmínky a kritéria stanovená celním kodexem Unie pro vydání příslušného povolení oprávněného hospodářského subjektu. Pokud tyto podmínky a kritéria splní, je jim vydáno povolení, na základě kterého mohou výhody čerpat.

V České republice bylo doposud vydáno 255 těchto povolení, a to jak pro výrobní společnosti, tak pro celní zástupce.

U příležitosti tohoto výročí uspořádala celní správa za účasti ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D. seminář, na němž diskutovala s vybranými oprávněnými hospodářskými subjekty jejich zkušenosti s využíváním tohoto statusu, včetně využívání výhod v rámci celního řízení. Celní správa ČR zároveň získala celou řadu podnětů, jaké další výhody by mohla oprávněným hospodářským subjektům poskytnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…