Celní správa: Ústečtí celníci vybrali v loňském roce přes 23 miliard korun

07.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Částkou 23 miliard korun, vybranou na cle, daních a dalších poplatcích, přispěli ústečtí celníci do státního rozpočtu.

Celní správa: Ústečtí celníci vybrali v loňském roce přes 23 miliard korun
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Největší podíl na této částce měla spotřební daň z minerálních olejů, a to 22 miliard korun. Téměř 217 milionů korun celníci vyinkasovali na dani ze šumivého vína, 15 milionů korun pak činil příjem na dani z lihu a lihovin. Přes tři miliony korun utržili celníci na dani z piva a další 3,2 milionů korun vybrali na spotřební dani ze zajištěných tabákových výrobků.  Oproti předchozímu období zaznamenali ústečtí správci nárůst ve výběru spotřebních daní zejména u minerálních olejů (o 2,2 mld. Kč) a šumivého vína (o 15 mil. Kč).

Dalších 251 milionů korun vybrali celníci na cle z dovezeného zboží. Významný byl i výběr takzvané energetické daně, tedy daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny, který činil 193 milionů korun.

V rámci dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které subjektům a fyzickým osobám ukládají jiné státní organy či instituce, bylo odvedeno dalších 752 milionů korun (meziroční nárůst o 125 mil. Kč). Nejvyšší podíl na této částce, a to 290 milionů korun, připadl na poplatky dle zákona o odpadech. Následovaly odvody za trvalé odnětí půdy (143 mil. Kč), poplatky dle zákona o ochraně ovzduší (95 mil. Kč) a poplatky za odběr podzemních vod (70 mil. Kč) či pokuty uložené na místě v příkazním řízení (60 mil. Kč).

Fiskální výběr Celní správy ČR v roce 2023 činil více než 162 miliard korun. Tisková zpráva ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…