Celní správa: Vykonávat práci lze pouze legálně

27.01.2023 12:08 | Tisková zpráva

Ve čtvrtém lednovém týdnu provedli příslušníci jihočeského Dohledu nad subjekty první letošní kontrolu zaměřenou na zaměstnávání cizinců. Tuto provedli u subjektu v Českých Budějovicích a zjistili zde celkem 102 osob cizí státní příslušnosti.

Celní správa: Vykonávat práci lze pouze legálně
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

U všech 102 osob vzniklo podezření z výkonu nelegální práce podle zákona o zaměstnanosti. Zároveň vzniklo podezření z nesplnění informační povinnosti zaměstnavatele podle téhož zákona, jelikož nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce zaměstnavatel neinformoval příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce.

Zjištěná porušení budou pracovníci celního úřadu postupovat oblastnímu inspektorátu bezpečnosti práce k projednání. V rámci správního řízení lze za porušení zákona uložit fyzické osobě sankci až pět milionů korun a právnické osobě až do výše deset milionů korun.

Kontrola zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí, které Celní správa České republiky vykonává. Cílem pravidelných kontrol je odhalení umožnění výkonu nelegální práce ze strany zaměstnavatelů, jehož důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění.

V loňském roce uspořádali pracovníci Dohledu nad subjekty na jihu Čech celkem 14 kontrol v oblasti zaměstnávání zahraničních osob, a i v letošním roce budou v těchto kontrolách pokračovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…