Celní úřad pro Ústecký kraj: Celníci bilancovali uplynulý rok 2018

25.01.2019 15:34

Ústečtí celníci měli v loňském roce napilno. Kromě výběru cla, daní a ostatních poplatků bojovali v terénu proti padělkům, daňovým únikům, nelegálnímu hazardu i drogám.

Celní úřad pro Ústecký kraj: Celníci bilancovali uplynulý rok 2018
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celníci v uplynulém roce zajistili na severu Čech bezmála 14 tisíc kusů padělků či napodobenin, a to nejen na tržnicích či v kamenných provozovnách, ale i při celním řízení. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků dosáhla téměř 11,5 milionů korun. Co do množství se v žebříčku zajištěných komodit nejvýše umístily dětské hry, hračky a stavebnice (6 501 kusů) před zdravotní a sportovní obuví (5 355 párů). Třetí příčka patřila módním doplňkům, jako jsou tašky, kabelky a peněženky (915 kusů), dále následovalo oblečení (520 kusů) a ostatní drobné zboží jako jsou pánské ochrany (307 kusů), sluchátka (199 kusů) a parfémy (193 kusů). Největší záchyt padělků zaznamenali ústečtí celníci při důkladné kontrole kontejneru dovezeného z Číny. TZ o záchytu zde.

Mobilní hlídky celníků při kontrolách zaměřených na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků zajistily v regionu bezmála 66 tisíc kusů cigaret, téměř 47 kilogramů tabáku, 19 tisíc litrů minerálních olejů a 365 litrů lihovin bez řádného prokázání jejich zdanění. Zabránili tak daňovým únikům ve výši téměř půl milionu korun.

V rámci pátrání po zboží uniklému celnímu dohledu dále odhalili bezmála osm kilogramů omamných a psychotropních látek či prekurzorů k jejich výrobě (např. 3 kg tablet obsahujících metamfetamin, 1 200 gramů kokainu, 3 kg marihuany, 58 sazenic konopí a další).  Zakázané látky odhalili nejen v osobních vozidlech, ale i linkovém autobuse a vlakových spojích.

Prioritou v předešlém roce však byly kontroly zaměřené na potírání nelegálního hazardu. Příslušníci dohledu nad subjekty provedli v této oblasti na území Ústeckého kraje během uplynulého roku 206 kontrol, porušení zákona zjistili ve 117 případech. Odhalili 34 nelegálních heren a v nich zadrželi 130 výherních technických zařízení tzv. kvízomatů a bezmála 110 tisíc korun v hotovosti.

Četné aktivity směřovaly také do oblasti kontrol EET, kde provedli 832 kontrol a zjistili 176 případů porušení zákona. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů o platbě či opomenutí umístit informační oznámení. Na místě celníci vybrali v příkazním řízení od přestupců více než 455 tisíc korun a ve správním řízení pak uložili dalších 616 tisíc korun. K uzavření provozovny ústečtí celníci přistoupit nemuseli.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě mobilní hlídky celníků kontrolovaly řidiče nákladních vozidel, zda dodržují, dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 212 řidičů. Rozdali 175 pokut v úhrnné výši 250 tisíc korun. Pěti zahraničním řidičům uložili kauci v celkové výši 135 tisíc korun. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nevedení záznamů o době řízení, jiné práci nebo pracovní pohotovosti, ale i jízda na kartu jiného řidiče. Celníci odhalili i magnet na snímači převodovky, který znemožnil správnou funkci tachografu. TZ o odhalení magnetu ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…