Celní úřad pro Ústecký kraj: Celníci měli v uplynulém měsíci napilno

02.05.2022 15:13 | Tisková zpráva

Během uplynulého měsíce celníci v Ústeckém kraji zaměřili svou kontrolní činnost zejména na tabákové výrobky a zboží porušující některá práva duševního vlastnictví. Provedli kontrolu u téměř 140 subjektů a u bezmála stovky z nich zjistili porušení předpisů.

Celní úřad pro Ústecký kraj: Celníci měli v uplynulém měsíci napilno
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V první polovině dubna se ústečtí celníci zapojili do celorepublikové kontrolní akce, která proběhla v souvislosti se změnou sazby spotřební daně a změnou označení tabákové nálepky. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
Zaměřili se na tabákové výrobky s nižší sazbou daně označenou písmenem „F“, které mohly být prodávány a skladovány pouze do 31. března 2022. Od začátku dubna mohou být nabízeny a skladovány už jen cigarety s novou sazbou a tabákovou nálepkou, na které je písmeno „G“. Celníci na severu Čech zjistili porušení právních předpisů v 31 případech. Zajistili téměř 83 tisíc kusů cigaret, 33 kilogramů tabáku a 160 kusů zahřívacích tabákových výrobků. Celníkům se podařilo v jedné prodejně potravin na rumburském sídlišti dokonce objevit i cigarety s tabákovou nálepkou s písmenem „V“, které se směly doprodávat jen do konce února 2020.

V dalších dnech probíhaly cílené kontroly zaměřené na ochranu spotřebitele, které měly za úkol prověřit, zda nedochází k porušování práv duševního vlastnictví. A výsledek. Přestože obchodníkům hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, napodobeniny a padělky opakovaně nabízejí. Celníci ve svém regionu odhalili nabídku padělků v 68 provozovnách. Ve skladech úřadu skončilo 1 304 kusů padělků, převážně oděvů, obuvi, módních doplňků a dětských hraček či stavebnic v prodejní hodnotě originálních výrobků, která činila 1 674 130 korun.

Například při kontrole ve vytipované kamenné provozovně v příhraničních Vejprtech na Chomutovsku zajistili celníci 53 kusů oblečení, 17 párů obuvi, 49 kusů batohů a kabelek, vše s logy renomovaných luxusních výrobců (např. New Balance, Vans, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton atd.). Jen zde hodnota zajištěného zboží, vyjádřená v cenách originálních výrobků, vyšplhala na 587 tisíc korun.

Hlídky v rámci kontrolní činnosti zjistily i další porušení. Odhalily 108 litrů lihovin, ke kterým kontrolované osoby nepředložily doklady prokazující jejich řádné zdanění a také sedm cizinců, vykonávajících pracovní činnost, aniž by jejich zaměstnavatelé splnili oznamovací povinnost vůči úřadu práce. Všechna zjištěná porušení předpisů budou řešit kolegové ve správním a daňovém řízení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…