Celníci během jediného dne zadrželi tisíce litrů nelegální červené nafty z Německa

04.05.2018 16:50

Více než čtyři tisíce litrů minerálního topného oleje, lidově nazývaného „červená nafta“, zajistili během jednoho dne při silničních kontrolách ústečtí celníci.

Celníci během jediného dne zadrželi tisíce litrů nelegální červené nafty z Německa
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Při kontrolní akci zaměřené na nelegální přepravu minerálních olejů odhalili ústečtí celníci v příhraničí na Ústecku a Teplicku tři nelegální přepravy topného oleje.

Během středy 2. května celníci v příhraničí na Ústecku a Teplicku nepříjemně zaskočili tři řidiče dodávek, kteří ve svých vozech nelegálně přepravovali topný olej z Německa. V nákladových prostorech jejich vozidel celníci nalezli plastové barely s načervenalou olejovitou kapalinou s typickým zápachem nafty. V prvním případě se jednalo o 999 litrů, ve druhém případě o 2 188 litrů a ve třetím případě se jednalo o 998 litrů topného oleje.

Všichni tři odhalení řidiči nezávisle na sobě doznali, že topný olej nakoupili v sousedním Německu, nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali z nádob vzorky a odhalené množství 4 185 litrů minerálního oleje zajistili a převezli do skladu. Celkový daňový únik na spotřební dani vyčíslili správci spotřebních daní na více než 55 tisíc korun.

„Červená nafta“ je určena výhradně pro výrobu tepla, z důvodu nižší ceny je však u nás podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Pokud kontrolovaní řidiči neprokáží řádné zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, vyměří jim celníci uniklou spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr, a zajištěný topný olej propadne ve prospěch státu.

Od začátku letošního roku odhalili ústečtí celníci v příhraničních oblastech již 16 takovýchto nelegálních přeprav, zajistili více než 12 tisíc litrů minerálních olejů a zabránili daňovým únikům za téměř 150 tisíc korun. U dvou řidičů objevili celníci značený minerální olej i v běžných nádržích jejich vozidel.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…